Hogyan nyissunk webáruházat?

LV
1
 

Orpheus

Admin
Tag
2007.04.02.
1,265
99
48
Díjak
1
46
hhwforum.hu
[h=1]Webáruház nyitás feltételei 2017[/h]

Milyen törvényi feltételei vannak a webáruház nyitásnak 2017-ben? Mi kell hozzá? Ki nyithat webáruházat? Kinek és mit kell bejelentenünk? Mind olyan visszatérő kérdések, melyekkel nap mint nap találkozunk.
Cikkünkben megpróbáltuk körbejárni, hogy milyen törvényi kötelezettségeink vannak, ha jogszerűen akarjuk működtetni leendő webshopunkat.

[h=2]Mi szükséges ahhoz, hogy webshopot nyithassak?[/h] Első és legfontosabb dolog az, hogy számlaképesnek kell lennünk. Sokan összekeverik a különböző online piactereket a webáruházakkal. Amí­g az előbbieken (pl. aukciós portálok, apróhirdetési oldalak) eladhatjuk magánszemélyként bizonyos összeghatárig a saját használt dolgainkat, addig webáruházat csak számlaképesen üzemeltethetünk. Tehát webáruházat csak akkor üzemeltethetünk, ha számlát tudunk adni!
Természetesen a helyzet közel sem ilyen egyszerű. Az adószámos magánszemélyek (í¢??7-es adószámí¢?) tudnak ugyan számlát adni, de webáruházat nem üzemeltethetnek, mivel a webshop üzemeltetés kereskedelmi tevékenységnek minősül.
Külön kategóriát képeznek az őstermelők. ?k üzemeltethetnek webshopot. Részletesen korábbi cikkünkben foglalkoztunk a témával.
Tehát ahhoz, hogy webáruházunkat törvényesen üzemeltethessük, vállalkozónak (esetleg őstermelőnek) kell lennünk vagy cégen (bt., kft., stb.) keresztül kell megtennünk ezt.
jogi-hatter.jpg

[h=2]Engedélyek, egyéb rendelkezések a webáruházakra vonatkozóan[/h] A legtöbb webáruháznak nincs szükség külön engedélyre. Ellenben ha speciális terméket kí­vánunk értékesí­teni pl. festékeket, gyógynövényeket, gyógyhatású készí­tményeket vagy egyéb olyan termékeket, amelyek árusí­tása engedélyköteles, akkor szükséges a szakhatósági engedély beszerezése is. Ezek körét a 210/2009. (IX.29.) Kormányrendelet határozza meg.
A nemesfém tárgyakkal végzett csomagküldő kereskedelem szintén bejelentésköteles, melyet a tevékenység megkezdése előtt szükséges bejelenteni a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatalnak.
Termékek online értékesí­téséhez elengedhetetlen, hogy a tevékenységi köreink között szerepelnie kell a „4791-Csomagküldő, internetes kiskereskedelemí¢? tevékenységnek is.
A törvény nem í­r elő kereskedelmi végzettséget, illetve nincs szükség speciális szakképesí­tésre sem webshop üzemeltetéséhez.
Külön üzlethelyiség megléte sem feltétele az online értékesí­tésnek.
webaruhaz-bejelentesi-kotelezettsegek.jpg


[h=2]Milyen bejelentési kötelezettségeink vannak, ha webáruházat nyitunk?[/h] A webáruház tulajdonosok kötelesek bejelenteni kereskedelmi tevékenységüket a székhely szerinti jegyzőnél, Budapesten a kerületi önkormányzat jegyzőjénél. Ezt a legtöbb önkormányzatnál külön formanyomtatványon keresztül lehet megtenni. A bejelentés illetékköteles, jelenleg 3.000 Ft.
Amennyiben olyan terméket szeretnénk értékesí­teni, amely engedélyköteles pl. festékek, az illeték összege: 10.000 Ft.
Ha egyéni vállalkozóként kí­vánunk webáruházat nyitni, úgy a vállalkozói igazolást, amennyiben gazdasági társaságként üzemeltetnénk webshopot, úgy a cégkivonat és az aláí­rási cí­mpéldányt kell magunkkal vinni. Az engedély megadásának feltételeiről, a szükséges iratok meglétéről még a kérelem előtt célszerű az illetékes jegyzőnél érdeklődni.
Webáruház indí­tása előtt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál be kell jelentenünk az adatkezelést. A NAIH 8 napon belül nyilvántartásba veszi adatainkat és kiadja az adatvédelmi nyilvántartási számot, melyet fel kell tüntetni az adatvédelmi tájékoztatóban. Jelenleg az eljárás ingyenes.
Nem feledkezhetünk meg a környezetvédelmi termékdí­jról sem, amit 2011.évi LXXXV. törvény és a 343/2011.Kormányrendelet szabályoz! Ez minden vállalkozást érint, amely csomagolást végez. A felhasznált csomagolóanyag alapján kell az összeget utólag megfizetni a NAV részére (Ezt mindig tisztázzuk le könyvelőnkkel).
 
Kedvezményes Data.hu prémium előfizetés itt! Tölts villámgyorsan, korlátok nélkül!