Napkollektor sörös dobozokból

LV
1
 

Orpheus

Admin
Tag
2007.04.02.
1,265
99
48
Díjak
1
46
hhwforum.hu
Az előadások a következő témára: "Napkollektor sörös dobozokból"— Előadás másolata:

solarkoll046f.jpg


1 Napkollektor sörös dobozokból
Fancsalszki Viktória,Kapaló petra,Hankó Cintia
2 A megépítésre kerülő sörösdoboz napkollektor adatai:
befoglaló mérete 240x126 cm 234 db sörösdobozt tartalmaz melyeknek síkra vetített összfelülete 2.55 m2 a sörösdobozok hengeres felületének köszönhetően a teljes hőelnyelő felület kb. 3.6m23 Sörkollektor fűtőcsövek készítése
1. Gyűjtsön össze legalább 234 db sérülésmentes sörösdobozt. 2. Fúrja ki a sörösdobozok homorú alját egy 44 mm-es lyukfúróval. Egyszerű kézi fúróval is elvégezhető a feladat, de érdemes állványos fúrót használni. 3. Rögzítsen az állványos fúró talapzatára egy másik, 51 mm-es lyukfúrót, ami stabilan rögzíti a sörösdobozt fúrás közben. 4. Vágjuk ki a sörösdobozok tetejét is. Ehhez nem kell a fúrót használni.A művelet előtt távolítsuk el a dobozokról a nyitó fület, ha még rajtuk van. 5. A doboz tetején megmaradó lemezdarabokat hajlítgassuk el tetszőlegesen össze- vissza. Erre azért van szükség, hogy a sörösdoboz napkollektor csöveiben áramló levegő turbulens áramlású legyen, ugyanis a turbulens áramlás végső soron javítja a dobozok hőátadó képességét.4 6. A sörösdoboz napkollektor 18 db csövet fog tartalmazni, ezek mindegyikéhez szükség van egy olyan dobozra, aminek a teteje is teljesen ki van vágva. Ezek lesznek a csövek felső végén. 7. A kivágás után mossuk ki a sörösdobozokat.Tehát ha azt akarjuk, hogy a sörkollektorból friss, tiszta meleg levegő áramoljon a lakásunkba, érdemes körültekintően eljárni a mosogatás során. 8. A mosás után következik a sörösdobozok ragasztása, a már említett 18 db cső elkészítése. A csövek egyenként 13 db sörösdobozból kell álljanak, és a csövek tetején kell elhelyeznünk a már korábban legyártott felül is teljesen kivágott dobozokat. 9. Ahhoz hogy a dobozok tökéletesen összeragadjanak és a csövek egyenesek legyenek, célszerű egy rögzített 'L' acélprofilt használni, ami egyenesen tartja a sörösdobozokat. A profil végére tegyünk egy ütközőt, hogy a profil mentén se mozduljanak el a dobozok.

5 Ha igazán biztosra akarunk menni, a dobozokat érdemes egy-egy gumiszalaggal is rögzíteni.
11. A ragasztáshoz használjunk adhezív, hőálló szilikon ragasztót. A ragasztó hőállósága legalább -25°C és +120°C felett legyen, hogy kibírja a kemény fagyokat és a forró nyári napokat is. 12. A ragasztóval vastagon kenjük be a dobozok tetejének belső peremét. A tökéletes ragasztás érdekében érdemes a felületet előzetesen smirglivel érdesíteni és alkohollal zsírtalanítani. 13. A ragasztóval bekent dobozokat illesszük egymás mellé, és rögzítsük őket a gumiszalagokkal. Még nem kell összenyomni az egyes dobozokat.

6 Amint az összes doboz egymás mögé került, összenyomhatjuk őket
14. Amint az összes doboz egymás mögé került, összenyomhatjuk őket. Erre a legjobb ha valamilyen menetes szerkezetet szerkesztünk. Ha ilyen módon nyomjuk össze a dobozokat, garantált a tökéletes, egyforma ragasztás minden illesztésnél. 15. Várjuk meg, amíg a ragasztó szárad, majd gyártsuk le a további sörkollektor csöveket is ugyanúgy, ahogy az elsőt elkészítettük.

7 A keret elkészítése 1. A keret befoglaló méretei 2400 x 1265 mm, ami 22 mm vastag fűrészáruból készült. Az oldalfalak 120 mm magasak, alul és felül pedig ívelt oldalfalak találhatók, melyeknek maximális magassága 170 mm. Az ívelt kialakításra nem feltétlenül van szükség. A doboz hátulja 12 mm vastag rétegelt lemez. 2. Ívelt kialakítás esetén a keret oldalfalait célszerű az ívelt alsó és hátsó falhoz igazítani a jobb szigetelés érdekében. Fontos ugyanis, hogy a plexi lehetőleg légmentesen illeszkedjen a dobozra. Hiszen ahol lyukak vannak a dobozon, ott könnyen távozhat a meleg levegő, ami a hatékonyságot rontja.

8 A keret sarkait célszerű sarokpátokkal megerősíteni.
4. Fessük le a keretet kívülről fehérre valamilyen kültéri, időjárásálló festékkel. 5. Ha a festék megszáradt, szereljünk fel a sörkollektor falra erősítéséhez szükséges konzolokat, és ezeket is fessük le. 6. Készítsünk egy kisebb ajtót, amit a külső levegő beömlő nyílására fogunk felszerelni. Ez teszi lehetővé, hogy megválasszuk honnan kapja a hideg levegőt a sörkollektor.

9 Alső és felső légcsatornák kialakítása
1. A felső légcsatornát készítjük el először, ami tulajdonképpen egy zárt doboz, egyik oldalán 18 db furattal, amibe a fűtőcsövek csatlakoznak. A légcsatornák kialakítása során nem feltétlenül szükséges a keretbe egy újabb zárt dobozt építeni, de jelen esetben a légcsatornák falai és a keret falai közé szigetelést fogunk elhelyezni, ami növeli a sörkollektor hatékonyságát. 2. Először a doboz hátoldalát és alját készítsük el. A szigetelést a távtartó lapok közötti résekbe fogjuk elhelyezni.

10 A légcsatorna fűtőcsövekhez csatlakozó oldalára készítsünk 18db furatot 54mm- es lyukfúróval, egymástól pontosan 66mm távolságra. Ezekbe a furatokba fog illeszkedni a fűtőcsövek felső vége. 4. Illesszük össze a felső légcsatorna elemeit, majd készítsük el a doboz tetejét is, de még ne szereljük össze az elemeket! 5. Kívülről szigeteljük körbe a légutat valamilyen gyapot szigeteléssel, belül pedig az illesztéseket kenjük ki hőálló szilikonnal. 6. Később a fűtőcsövek alá is szigetelés kerül, ezért a csövek magasabban helyezkednek el a keretben, nem érintkeznek annak az aljával. Annak érdekében, hogy a csövek stabilan a helyükön maradjanak, a légcsatornáknál és a keret középén helyezzünk el alátámasztásokat. Ezek a később beszerelendő hátső szigetelés tömörödését is megakadályozzák, ami gyapot szigetelés esetén hajlamos lecsúszni a függőlegesen felszerelt sörkollektorban.

11 Az alsó légcsatorna elkészítése azonos módon történik a felsőével, néhány fontos különbséggel: az alsót két félre kell osztani. Az egyik oldalon jön be a hideg levegő, ami érkezhet az épület belsejéből, vagy enyhébb időben a környezetből is, a másik oldalon pedig a meleg levegő távozik a sörkollektorból. 8. A hideg oldalon két nyílás került kialakításra. A keret hátoldalán egy négyzetes nyílás - amin keresztül az épületből -, és a keret alján 5 db furat - amin keresztül pedig a szabadból - érkezhet a hideg levegő. A külső beömlő nyílás zárható lesz, hogy szabályozható legyen honnan érkezik a levegő a sörkollektorba. 9. Készítsük el az alsó légcsatornát a ki- és bevezető nyílásokkal és a légcsatornát kettéosztó középső fallal. Az illesztéseket hőálló szilikonnak szigeteljük.

12 10. Készítsük el az alsó légcsatorna homlokfalát is a csövek csatlakozását lehetővé tevő 18 db furattal. A furatokat most is 54 mm-es lyukfúróval készítsük. 11. Az alsó légcsatorna furataiba a dobozok alját kell pontosan beilleszteni. A tökéletes illesztés érdekében fúrjuk ki 18 db doboz tetejét és vágjuk le a felső karimáját maximum 1cm-es magasságban. 12. A levágott karimák tökéletesen illeszkednek a fűtőcsövek végén elhelyezkedő dobozok aljához. Ezeket a karimákat fogjuk használni a tökéletes illesztés eléréséhez. 13. Helyezzük a levágott karimákat a furatokba, úgy hogy a karimák teteje éppen annyira kilógjon a lemez síkjából, hogy a fűtőcsövek alja rá tudjon csatlakozni. A karimákat ragasztóval rögzítsük. Az így elkészült lemezt illesszük a helyére, de még ne rögzítsük fixen!

13 14. Illesszük össze az alsó légcsatornát és 3 db fűtőcső ideiglenes beillesztésével ellenőrizzük az illesztéseket, távolságokat. Ha valami nem stimmel, ekkor még javíthatjuk. 15. Ha az illesztések megfelelőek, rögzítsük véglegesen a felső légcsatorna homlokfalát (csak a felsőt), melyen a fűtőcsövek furatai vannak. Ekkor lefesthetjük a légcsatornák látható oldalfalait feketére.

14 Szigetelés, összeszerelés
1. Szigeteljük le a doboz oldalfalait. Jelen esetben alumínium fóliával borított polifoamot használtunk, de más szigetelőanyag is tökéletesen alkalmas lehet. 2. A keret alját szintén szigetelni kell. Ebben az esetben is használhatunk polifoam-ot, hungarocellt, de a legjobb valamilyen gyapot szigetelést használni. Jelen esetben alumínium fóliával borított gyapot szigetelést alkalmaztunk. 3. Gyapot szigeteléseknél figyelembe kell venni a tömörödést, és osztólemezekkel több részre osztani a hátfalat. A gyapot szigetelés ugyanis hajlamos a falra szerelés után lefelé tömörödni. Ebből a szempontból az alumínium fóliás gyapot kiválló, mert a fólia nem engedi összeesni a szigetelést.

15 4. Illesszük be az összes fűtőcsövet a felső légcsatornába
4. Illesszük be az összes fűtőcsövet a felső légcsatornába. Emeljük ki az alsó légcsatorna homlokfalát, illesszük bele a fűtőcsövek alsó végét, majd szép lassan engedjük vissza a homlokfalat a dobozba, vigyázva, hogy el ne mozduljanak a csövek az illesztésekből. 5. Állítsuk az egész szerkezetet az oldalára, így az alsó légcsatorna homlokfalát hátulról csavarokkal rögzíthetjük, hogy ne mozduljon el azután sem, hogy a helyére illesztettük. 6. A légcsatornák illesztéseit és a fűtőcsövek csatlakozásait belülről szigeteljük hőálló szilóplaszttal. 7. A boboz közepén a fűtőcsövek fölé szereljünk be egy acél vagy alumínium merevítést. A merevító csőbe a közepétől egyenlő távolságra fúrjunk egy-egy lyukat és vágjunk bele menetet. Erre a polikarbonát borítás felhelyezésénél lesz szükségünk. A menetbe fogjuk becsavarni az állítható távtartó csavarokat. 8. A doboz hátuljára szereljük fel a meleg és hideg levegő ki- és bevezető csatlakozásait.

16 9. Fessük le a fűtőcsöveket matt fekete hőálló festékkel, vagy szolár festékkel, aminek nagyobb a hőelnyelő képessége. 10. A doboz szélére körbe ragasszunk szigetelő csíkokat. Használhatunk ablakok utólagos szigetelésénél alkalmazott szigetelőcsíkokat. 11. A merevítő cső menetes furataiba csavarjunk be egy-egy lencsefejű bútorcsavart. Ezek a csavarok fogják az íves polikarbonát lemezt a doboz közepénél alátámasztani, és eltartani a megfelelő ívben. 12. Helyezzük fel a 4 mm vastag polikarbonát lemezt a doboz tetejére. Fontos, hogy a polikarbonát lemezeknek csak az egyik oldala UV álló, ezzel kifelé kell elhelyezni. A lemezt csavarokkal körben óvatosan rögzítsük. Figyeljünk, nehogy a lemez megrepedjen, elég annyira rögzíteni, hogy alatta a szigetelés szétnyomódjon.

17 13. A fa védelme miatt célszerű borítást készíteni a doboz oldalfalaira, amitől nem mellesleg igazán professzionális hatást fog kelteni a sörkollektorunk. 14. Ha mindennel végeztünk, jöhet a házilag készített sörkollektor felszerelése a házfalra és légcsatorna kivezetések bevezetése a lakás belsejébe. A csatlakozások bekötésénél figyeljünk oda, hogy tökéletesen szigeteljük a kapcsolódási pontokat és a lakótérbe bevezető nyílásokat.
 
Kedvezményes Data.hu prémium előfizetés itt! Tölts villámgyorsan, korlátok nélkül!