LV
1
 

Orpheus

Admin
Tag
Utoljára online
2007.04.02.
1,315
214
63
Díjak
2
47
hhw.hu
Tejfölösen szereti a magyar a chipset!


Ha ropogtatásról van szó, a magyarok leginkább a tejfölös í­zeket kedvelik, a németek viszont a magyar paprikára voksolnak. A franciák és az angolok sósan szeretik a chipset, mí­g a lengyelek igazi í­nyencek, ha burgonyaszeletekről van szó. A Chio í­í‚ztérképéből az is kiderül, hogy a kontinensünkön Norvégiában fogy a legtöbb chips, mí­g mi magyarok igazán mértéktartóak vagyunk.


chipse_nagy.jpg



Nemzeti kedvencek
Bár a hagymás-tejfölös chips 1997-es bevezetésekor parázs vita alakult ki a szakemberek körében arról, mennyire tetszik majd a magyaroknak egy erős, hagymás illatú termék, hamar élre tört hazánkban a hagymás-tejfölös í­z. Ma ez az abszolút favorit, hiszen a fogyasztók 30 százaléka választja a balatoni nyarak lángosaira emlékeztető ropogtatnivalót.
A második helyen a sós í­zesí­tés áll, ezt a vásárlók negyede választja. A paprikás í­z kicsit lemaradt a népszerűségi listán hazánkban, csak a dobogó harmadik helyét foglalja el. Nem úgy Németországban, ahol a paprikás chips az elfogyasztott mennyiség 60 százalékát adja ki. A német piac abszolút kedvence az Ungarisch, a magyar paprikával készült burgonyaszelet, amely az ország teljes fogyasztásának közel 20 százalékát teszi ki. Svájc és Horvátország is nagy paprikarajongók, itt a vásárlók fele választja a magyaros í­zvilágot idéző chipseket. Anglia és Franciaország a sós-chips rajongók táborát erősí­ti.

Meghökkentő í­zek
Európa í­ztérképe igen tarka, gyakran a szomszédos országok í­zlése is merőben eltér egymástól. Romániában a sültcsirkés a második legkedveltebb í­z, a magyar fogyasztók viszont erre a variációra nemet mondtak. A lengyelek bátor kí­sérletezetőkként szí­nesí­tik a térképet, népszerűek náluk az olyan í­zesí­tések is, mint például a kebabos, gombás, natúr sertéssültes, de jamaikai í­zvilágot idéző chipset is találhatunk náluk a polcokon. A csí­pős paprika í­zesí­tésű termékek sem mindenhol népszerűek, hazánkban például a fogyasztók kevesebb, mint 5 százaléka választja ezt az í­zt, igaz, a dél-alföldi régióban ez az arány sokkal magasabb. „Bár a magyarok is szí­vesen próbálnak ki izgalmasabb í­zesí­tésű chipseket, minta a kapros, kolbászos, tormás és sonkás, egy idő után visszatérnek az abszolút kedvencekhez” – mondta el Szabó Gábor, a Chio termékeket gyártó Intersnack Magyarország piackutatója.

Nem a chipstől hí­zunk
Az éves chipsfogyasztás Európa északi és észak-nyugati részén a legmagasabb, a dobogó első helyén a norvégok állnak 2,9 kg-mal. A chipfogyasztás Európában a második legalacsonyabb hazánkban, évente csupán 300 gramm. A magyarok tehát igazán visszafogott chipsfogyasztók az európai 1100 gramm/fő/év átlaghoz képest: egy főre átlagosan napi 0,9 g chips jut, ami sóbevitelünknek csak a 0,1%-át adja. Meglepő adat, hogy a chipsek sótartalma körülbelül fele a kolbászénak. A hazai piacvezető termékek nem tartalmaznak mesterséges í­zfokozót, szí­nezéket vagy tartósí­tószereket sem. Bár sokan összefüggést latnak a chipsfogyasztás es az elhí­zás között, az egyes országok egy főre eső fogyasztása és átlagos BMI (testtömeg) indexének összehasonlí­tása ellentmond ennek.
 

Kedvezményes Data.hu prémium előfizetés itt! Tölts villámgyorsan, korlátok nélkül!