Tüköttojás
A feltölt tojásokat egyenként csúzstads a forró vajra vagy olajra. A sárgájuk maradjon egyben! Csak a fehérjét sózd, borsozd, mert a sárgája attól elveszti a fényét. Zsiradék nélkül is sütheted, ha az edény aljára egy félujjnyi gyengén ecetes vizet öntesz, és amikor forr ebbe csúsztatod a tojásokat.

Rántotta
A feltört tojásokat sózd, majd villával keverd habosra, s a forró zsiradékban sűrűn kevergetve hirtelen süsd meg. Sokféleképpen gazdagthatod!
  • A legegyszerűbb, ha csak hagymát és tojást használunk fel, ez is nagyon finom!
  • Tehetünk bele zöldborsót, brokkolit, apróra vágott csemege uborkát, vagy akár kockákra vágott pirtott zsemlét.
  • Finom, ha egy konzerv májkrémet, vagy kockasajtot keverünk el a pirtott hagymán, és úgy tesszük rá a tojást.
  • Tehetünk bele szárazkolbászt, szalámit, debrecenit, párizsit, szalonnát, angolszalonnát is.
  • A tojáshoz keverhetünk tejet, tejfölt, tejsznt vagy olvasztott margarint.

Habart tojás
A felvert tojásokat sózd, adj hozzá tejet (esetleg tejfölt, tejsznt, olvasztott vajat) fűszerezd zlés szerint, és keverd habosra. Lassú tűzön, vajon vagy margarinon, olykor kevergetve süsd.

Omlett (lepény)
A feltört tojásokhoz adj sót, tejet (esetleg tejsznt, tejfölt, sajtot, apróra vágott zöldség- vagy húsfélét), jól habard össze, s forró zsiradékon - kevergetés nélkül! - süsd meg az egyik oldalán. (Akkor jó, ha megszúrod, s nem ragad rá a villára.) Félbehajtva és esetleg megtöltve tálalhatod. (Ha az omlett mindkét oldalát pirosra sütöd, akkor lepény a neve.)
Némely klasszikus szakácskönyv szerint az omlett akkor az igazi, ha a fehérjékből előbb habot verünk, majd azt keverjük a sózott és tejjel elhabart tojássárgákhoz. Ha nem akarod, vagy nem tudod egyben forgatni az omlettet, akkor lasssú tűzön, fedővel levedve süsd, gy nem fog leégni.