Nick neved vagy email címed:
Már regisztrált tag vagy?
Klikk ide ha szeretnél új jelszót !
  • Bejelentkezés / Regisztráció


    Oldal: 1 / 3 1 2 3 UtolsóUtolsó
    Eredmény: 1 - 7 (18) összesen
    1. #1
      Szaki10
      Szaki10 avatara

      Szaki nagy étel topicja



      Levesek



      Legényfogó leves recept
      Hozzávalók:
      20 dkg zöldborsó
      20 dkg erdei gomba (jó a piaci is )
      20 dkg vegyes zöldség: sárgarépa, zeller, petrezselyemgyökér
      30 dkg csirkemell
      30 dkg csirkemáj
      2 dl főzőtejszn
      2 dl tejföl
      1 teáskanál citromlé
      2 nagyobb fej vöröshagyma

      olaj, só, fehér bors, tárkony
      esetleg egy húsleveskocka vagy előzőleg félretett húsleves leve

      Elkésztés:
      Az olajon aranybarnára pirtjuk az apróra vágott hagymát. Rárakjuk a kis kockára vágott húst. Kifehéredése után hozzáadjuk az ugyancsak apró darabokra vágott zöldségeket (ha mirelit vegyes zöldségből késztjük, akkor nincs vele gond) : a borsót, répát, zellert, gyökeret. Sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt félig megpároljuk a húst és zöldségeket, majd hozzáadjuk a darabolt gombát. Felöntjük vzzel (1,5 -2L) és húslével (esetleg kockát teszünk bele).
      Ha minden belevaló megpuhult, akkor tesszük bele a hússal kb. azonos nagyságúra darabolt májat. Forrástól számtott 5 percig főzzük vele.
      Végül belekeverjük a tejsznt és a tejfölt (előtte érdemes simára kikeverni). 킍zestjük egy teáskanálnyi szártott tárkonnyal (ha friss, akkor valamivel kevesebb is elégséges).
      ??jra felforralás után levesszük a tűzről a levest, majd pár perc elteltével belekeverjük a citromlevet. (킍gy nem rántja össze a tejtermékeket a levesben).

      킍zletes, laktató, pikáns leves a végeredmény, amellyel nem csak a legényeket lehet megfogni! )

      Elkésztési idő: 120 perc


      Frankfurti leves recept

      Hozzávalók:
      virsli
      kelkáposzta (vagy kelbimbó)
      ételzestő vagy leveskocka
      tejföl
      vöröshagyma
      olaj
      liszt

      őrölt kömény
      tejföl

      Elkésztés:
      A kb. kétujjnyi cskokra összevágott kelkáposztát feltesszük főni, levébe rakunk kicsi sót és egy leveskockát.
      Amg fő a felkarikázott virslik mindkét oldalát olajon megpirtjuk és ezt is beletesszük a levesbe.
      Abban az olajban, amiben a virsli sült fűszeres rántást késztünk reszelt hagymával és köménnyel.A rántással 10 percig forraljuk.
      Legvégül jó sok tejfölt teszünk bele.

      Tanácsok:
      Ha valaki nem szereti az úszkáló kelkáposzta látványát, a virsli belerakása előtt le lehet turmixolni és akkor olyan félig-krémleves lesz.
      A rántást lehet helyettesteni étk.keménytővel, de akkor érdemes kis olajon párolt köményes hagymával indtani a levest.
      Kelkáposzta helyett kelbimbóval is csináltam már, nagyon hasonló az ze, azokat negyedelni szoktam.

      Elkésztési idő: 30 perc



      Jókai bableves recept
      Hozzávalók:
      25 dkg tarkabab,80 dkg f.sertéscsülök,2 g.f.hagyma,8-10 szem bors,15 dkg sárgarépa,15 dkg fehérrépa,10 dkg f.kolbász,2 babérlevél,10+3 dkg liszt,1 tojás,1 közepes fej v.hagyma,1 ek.olaj,1 mk.p.paprika,2 dl tejföl,ecet vagy citromlé,1/2 hegyes zöldpaprika.

      Elkésztés:
      Előző este beáztatjuk a csülköt és a babot.A meghámozott f.hagymát és a borsot teafű-tartóba rakjuk (gy könnyedén el tudjuk majd távoltani).A répákat meghámozzuk,kisebb kockákra vágjuk.A kolbászt vékonyan felkarikázzuk.A csülköt fel tesszük főni,annyi vzben,hogy ellepje.Ha félig megfőtt,hozzáadjuk a babérlevelet és a "teatojást".Ha a bab is félig megpuhult,hozzáadjuk a répaféléket és kolbászt,és az egészet puhára főzzük.Elkésztjük a csipetkét:10 dkg lisztet elkeverünk csipt sóval,hozzáadjuk a tojást,és vz nélkül tésztát gyúrunk,cipót formálunk belőle.Babszemnyi nagyságú darabkákra csipkedjük,és lisztezett deszkán,"meggömbölygetjük" őket,szikkadni hagyjuk.A hagymát finomra vágjuk,az olajon megpirtjuk a 3 dkg lisztet,hozzáadjuk a hagymát,2 percig együtt pirtjuk.Lehúzzuk a tűzről,megszórjuk p.paprikával,felöntjük 3 dl hideg vzzel,és simára keverjük.A csülköt kivesszük a levesből,kicsontozzuk,felaprózzuk,majd visszatesszük.Hozzászűrjük a rántást,belekeverjük a tejfölt,felforraljuk.Beleszórjuk a csipetkét,és 10-12 percig,forralva puhára főzzük,végül savanytjuk,sózzuk.

      Elkésztési idő: 50 perc



      Tárkonyos pulykaragu-leves recept
      Hozzávalók:
      40 dkg f.pulyka felsőcomb (de készthetjük cs.combból,cs.mellből is),1 kis fej v.hagyma,20 dkg vegyes zöldség,2 dkg zeller,10 dkg zöldborsó,10 dkg gomba,(lehet konzerv z.borsó és gomba is), 5 dkg liszt,2 dl tejszn,1 db citrom,tárkony zlés szerint.

      Elkésztés:
      A húst lebőrözzük,kicsontozzuk,kockákra vágjuk.Ap apróra vágott v.hagymát olajon megpároljuk,majd a húst rárakjuk.Ezután a kockákra vágott zöldségek,majd a borsó és a gomba következik.Felengedjük húslével (kockából is készthető),tejszn habarással besűrtjük.Apróra vágott z.petrezselymet,finomra vágott tárkonyt (vagy szártott tárkonyt) adunk hozzá,majd kevés tárkonyecetet vagy citromlét,pici sót. Ha konzerv z.borsót és konzerv gombát használunk,akkor adjuk a leveshez ha a hús és a többi zöldség már majdnem készre főtt.

      Tanácsok:
      Aki nem szereti a gombát,el is hagyhatja,attól még tartalmas és finom leves marad.
      Kevés tejjel lehet még "lágytani" a leves zén.

      Elkésztési idő: 60 perc


      Vegyes gyümölcs leves recept
      Hozzávalók:
      20 dkg ringló
      50 dkg meggy
      mazsola
      1 cs vanlia pudingpor
      egész fahéj
      szegfűszeg
      tejföl

      Elkésztés:
      A gyümölcsöket kb. 3 liter vzben feltesszük főni. Befűszerezzük. A vanlia pudingport egy kevés vzzel és a tejföllel kikeverjük. A levesbe behabarjuk, felforraljuk. Hidegen tálaljuk


      Raguleves ( 4 személyre) recept

      Hozzávalók:
      1 csomag fagyasztott franciasaláta zöldség(répa burgonya borsó keveréke)
      1 fej vöröshagyma
      1 babérlevel
      4 szem szemesbors
      25 deka apróra vágott h?sdarabka
      egy marék f?tt rizs
      kevés tejföl

      Elkésztés:
      A hagymát apró kockákra vágom és vajon megpiritom .Ha üvegesre pirult akkor hozzáadom a h?sdarabkákat amelyet fehéredésig piritok. Felöntöm egy pici vizzel és a zöldségkeveréket is belekeverem 10 percig dinsztelem együtt kevergetés melett .Felöntöm vizzel(kb 1.5 liter ) hozzáadom a f?szereket (babérlevél,só bors ételizesit?) közben megf?zöm a rizst kevés sós vizben .Ha a zöldségek puhára f?ttek(nem szétf?zni) akkor kész a leves.A levesestálkába teszek egy kevés rizst rászedem a levest és egy kiskanál tejfölt teszek a tetejére.

      Tanácsok:
      A h?sdarabkák lehetnek csirkemelléb?l,vagy sovány sertéskaralyból és marhah?sból is,de az utóbbinak hosszabb a f?zési ideje.

      Elkésztési idő: 30 perc


      Francia hagymaleves recept
      Hozzávalók:
      1 kg vöröshagyma vagy póréhagyma
      vaj
      liszt
      húslé
      1 dl fehérbor
      1 pernod

      Elkésztés:
      A vöröshagymát és a póréhagymát nagyobb karikára daraboljuk. Vajban dinszteljük. Megszórjuk liszttel, felengedjük csontlével. 킍zestjük a fűszerekkel. Forrás után lehabozzuk, beletesszük a bort és a pernodot. í¢??sszeforraljuk és tálalásnál sajtos pirtóssal tálaljuk.


      Fokhagymakrémleves recept
      Hozzávalók:
      fokhagyma, vz, húsleveskocka, só, bors, keménytő, főzőtejszn, sajt,pirtós.

      Elkésztés:
      A vzet felforralom, hozzáadom zlés szerint a húsleveskockát, borsot, sót és belenyomom a fokhagymát, majd a főzőtejsznt elkeverem a keménytővel és besűrtem vele a levest.

      Tanácsok:
      Pirtóskockákat és reszelt sajtot teszek a tetejére tálaláskor.

      Elkésztési idő: 20 perc


      Finom zöldbab leves recept

      Hozzávalók:
      1 kg zöldbab, 20dkg füstölt kolbász, 1 kisebb húsos csont, répa, krumpli, petrezsejem,1 paradicsom, 1 paprika, 1 dl tejföl,zsr, csipet liszt, piros paprika, só

      Elkésztés:
      A zöldbabaot, a zöldségeket a hússal és a kolbásszal megfözzük. majd ha megpuhult rántást késztünk a zsrból, lisztböl és paprikából és folytonos kevergetés mellett a levesbe csúrgatjuk. ha összeforrt akkor a tejfölt belekavarjuk és mégegyszer összeforraljuk.

      Elkésztési idő: 60 perc


      Babgulyás recept

      Hozzávalók:
      kb.30 kg.marha- vagy sertéscomb (vagy lapocka),füstölt hús (lehet csülök,oldalas..),3 db
      sárgarépa,2-3 db fehérrépa, 50 kb.barna- vagy tarkabab, 1 nagy,vagy 2 kicsi vöröshagyma, kevés zsr vagy olaj,p.paprika,zlés szerit ő.kömény,ő.bors,delikát,1-2 babérlevél.
      a nokedlihez:3 tojás,pici só,liszt.

      Elkésztés:
      A kockára vágott v.hagymát a zsiradékon megfonnyasztom,és a kockákra vágott húst belerakom.킍zestem p.paprikával és delikáttal,felöntöm vzzel(ha kell pótolom!),és jó sűrű pörköltet késztek belőle.A babot előző este,vagy 1-2 órával főzés előtt megmosom,és meleg vzben beáztatom,majd felteszem enyhén sós,babérleveles vzben főni.(Ha kell pótoljuk a vizet,kb.1 óra alatt puhul meg a bab.)A füstölt húst szintén megmosom,ha kell beáztatom,és azt is megfőzöm.(De a vzbe nem kell sót tenni.)Ha a bab már megfőtt,akkor a megtiszttott,karikára vágott zöldségeket hozzáadom,és azt is puhára főzöm.Majd a kész pörköltet hozzákavarom,és beleszaggatom a nokedlit.Nokedlit 3 felvert tojásból,pici sóval és annyi liszt hozzáadásával kell készteni,hogy ne legyen se túl kemény,se túl lágy a tészta.Amikor a nokedli megfőtt,a főtt füstölt húst is felvágva hozzáadom a leveshez,és ő.köménnyel,pici borssal (szükség esetén delikáttal vagy sóval)fűszerezem.
      Fel lehet használni a füstölt hús levét is a bab főzése során (a zsiradékot le kell szedni a füstölt hús levéről),gy pikánsabb zű levest kapunk. A bab első főzőlevét le is lehet önteni,ebben az esetben nem lesz annyira puffasztó a bab.
      Ha nincs otthon f.hús el is lehet hagyni,ekkor csak a marha- vagy sertéshúsból késztjük el.

      Elkésztési idő: 90 perc

    2. #2
      Szaki10
      Szaki10 avatara

      Szaki nagy étel topicja



      Főzelékek




      Borsófőzelék másképp recept
      Hozzávalók:
      1 fej vöröshagyma
      30 dkg sertéslapocka
      1 paprika
      30 dkg zöldborsó
      liszt
      pirospaprika
      bors

      tej
      olaj

      Elkésztés:
      Az olajon megpirtom a hagymát,beleszelem a paprikát,megszórom pirospaprikával borsozom és rádobom a kockára vágott husit majd megsózom. Egy kicsit lesütöm,majd egy deci vzzel főzöm addig,mg háromnegyedrészben megpuhult. Ekkor felengedem 1-1,5 liter vzzel,és forrás után beleteszem a borsót. Pár percig forralom,amjd tejjel elkeverem a lisztet,és ezzel a habarással besűrtem. Lehet tenni bele petrezselyemzöldet is.

      Elkésztési idő: 80 perc


      Sárgaborsó főzelék recept

      Hozzávalók:
      1 adaghoz:
      12.5 dkg feles sárgaborsó, 2 ek sovány tejföl, 1 kk teljes kiőrlésű búzaliszt, pici tej, egy gerezd fokhagyma, só, pirospaprika

      Elkésztés:
      A sárgaborsót hideg vzbe áztatjuk egy éjszakára, másnap leüntjük róla a vizet és friss, hideg vzben feltesszük főzni. Mikor puhára főtt, leszűrjük, robotgéppel turmixoljuk. A tejfölt a liszttel és egy pici tejjel kikeverjük, majd a tűre visszaálltott borsóra öntjük, összekeverjük, összefőzzük kicsit. Egy gerezd fokhagymát összetörve hozzáadunk, sózzuk, kevés pirospaprikával sznezzük.

      Tanácsok:
      Olivaolajban piritott hagymával, sült virslivel, vagy bármilyen sült hússal, esetleg savanyú káposztával és kenyérrel tálaljuk.


      Lencsefőzelék recept

      Hozzávalók:
      40 dkg lencse
      2 evőkanál olaj
      1 púpos evőkanál liszt
      1 dl tejföl
      1 kiskanál reszelt vöröshagyma

      körömnyi citromhéj

      Elkésztés:
      A gondosan kiválogatott, előző este beáztatott lencsét másnap annyi vzben, amennyi éppen ellepi, sóval és citromhéjjal zestve puhára főzzük. Ezután a citromhéjat kidobjuk belőle, az olajból, a lisztből meg a hagymából barna rántást késztünk, és ezzel sűrtjük be a főzeléket. Megtejfölözve tálaljuk.

      Tanácsok:
      Nagyon finom, ha a lencsét füstölt lében főzzük meg, vagy legalább egy darabka szalonnabőrkét főzünk vele együtt.


      Tökfőzelék: Update2 recept
      Hozzávalók:
      1 db tök
      2 evőkanál olvaolaj
      1 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
      csipetnyi erős paprika
      zlés szerint friss kapor, vagy szártott kaporlevél
      1 csapott evőkanál vegeta
      1-2 evőkanál tengeri só
      4dl tejföl
      kb. fél liter 1.5-ös tej

      Elkésztés:
      A tökkel nem tökölünk, rögtön meghámozzuk, félbevágjuk, és ha szükséges, kikanalazzuk a magvát. Legyaluljuk, besózzuk, és ennyi szenvedés után bő 10 percig állni hagyjuk.
      Az olajat felforróstjuk, a tűzről levéve, kevergetés mellett hozzáadjuk a teljes kiőrlésű lisztet, majd visszatesszük a tűzre. Alig 1-2 percig sütjük (ha ez alatt megég a rántás, szaftosat káromkodunk, és újra kezdjük). Amikor a cucc elérte az aranybarna sznt levesszük a tűzről, és megtréfáljuk némi pirospaprikával.
      A levet eresztett tököt kinyomkodjuk, mielőtt összekeverjük a rántással. A tejfölt apránként, kevergetve adjuk hozzá, a tűzre téve 2-3 percig főzzük. A tejet ezután löttyintjük hozzá, annyit, hogy a szemérmes tököt épphogy ellepje.
      Végül, a kaprot és a vegetát hozzáadva, úgy 30-40 percig főzzük.

      Tanácsok:
      Javasolt köret: tükörtojás, sült virsli (részemről mindkettő).
      Javasolt ital: száraz vörösbor



      Igazi sült krumpli (pommes frites) recept
      Hozzávalók:
      tetszés szerinti mennyiségben burgonya (lehet?leg régi, öreg), zlés szerint só, olaj a sütéshez.

      Elkésztés:
      A meghámozott burgonyát 3 milliméter vastag, egyforma rudakra vágom és tiszta konyharuhával leitatom róla a nedvességet. Közepesen forró olajba teszem, de egyszerre nem túl sokat, csak annyit, hogy a burgonyarudacskák "úszhassanak" az olajfürd?ben. Néhány perc múlva forróstom az olajat. Amikor a krumpli láthatóan puffadni kezd, akkor a lángról lehúzom és lesz?röm. Hagyom kih?lni. Ezután közvetlenül tálalás el?tt az olajat ismételten felforróstom és a krumplikat újból beletéve, aranysárgára sütöm. Lesz?rve azonnal tálalom és csak a tányéron sózom. (Ellenkez? esetben rögtön összeesik, levet enged.)


      Tejfölös paprikás krumpli recept

      Hozzávalók:
      25og tejföl
      2 kg burgonya
      1 fej hagyma
      1dcl olaj
      30dkg füstölt kolbász
      2tojás
      15dkg liszt

      bors
      piros füszerpaprika,
      delikát
      delikát

      Elkésztés:
      Az olajon üvegesre párolom a hagymát, piros füszerpaprikát szórók bele,majd felöntöm vizzel. Belerakom a burgonyát,amelyet kis kockákra vágtam. aztán rögtön utánna mehet a karikákra vágott füstölt kolbász,és izlés szerint a füszerek,vizet anyit adok hozzá,hogy ellepje. Ha a burgonya megfött, máris elkezdem beleszaggatni a nokedlit, rögtön utánna a tejfölt. még kb 5 percig főzőm,aztán fedövel letakarom.

      Tanácsok:
      A nokedlit kevés vizzel szoktam elkeverni, hogy ne legyen nagyon lágy a tészta.
      Azért sorolom a fözelék kategóriába, mert a végeredménynél egy sűrű állagot kapunk.

      Elkésztési idő: 35 perc
      Kalóriatartalom: 50 kcal
      Szénhidráttartalom: gramm
      Zsrtartalom: gramm


      Finomfőzelék recept
      Hozzávalók:
      25 dkg kockára vágott sárgarépa,
      25 dkg zöldborsó,
      1 kis fej vöröshagyma,
      2 dl tejszn,
      2 dkg vaj,
      pirospaprika, liszt, cukor, citromlé

      Elkésztés:
      A sárgarépát a vajon megdinsztelt, kis kockára vágott hagymán félig puhára párolom, ezután beleteszem a zöldborsót, és 2-3 percig tovább párolom. Ezután felengedem egy liter vzzel, teszek bele 4-5 kávéskanál kristálycukrot, 2-3 kávéskanál ételzestőt, és fedő alatt addig főzöm, mg megpuhul.

      Ha a főzelék megfőtt, belekeverem a rántást: forró vajon zsemlesznűre pirtok 1-2 evőkanál lisztet, belekeverek egy csipetnyi pirospaprikát, majd felöntöm 2 dl tejsznnel és jól elkeverem a tűzről lehúzva. Ha a rántást belekevertem a főzelékbe, hagyom, hogy még egyet forrjon és leveszem a tűzről.

      Citromlével, finomra vágott kaporlevéllel zesthető. Feltétnek adhatunk hideg sült húst, tükörtojást, fasirtot, pörköltet, rántott párizsit.


      Paradicsomos káposzta recept
      Hozzávalók:
      1 kis fej édeskáposzta,
      1,2 l csabai paradicsom ivólé,
      1 kis fej vöröshagyma,
      2 dkg zsr,
      őrölt bors, őrölt kömény, pirospaprika, liszt, cukor, citromlé

      Elkésztés:
      A káposztát megmosom, ha kell, külső leveleit leszedem, torzsáját kiszedem, négy darabra vágom, fél centiméteres cskokra szeletelem, és felengedem egy liter paradicsomlével. Teszek bele 5-10 kávéskanál kristálycukrot, 2-3 kávéskanál ételzestőt, késhegynyi törött borsot és kétszer annyi őrölt köményt, és fedő alatt addig főzöm, mg megpuhul. Nyáridőben pár paradicsomot is teszek bele, lehéjazva, felszeletelve.

      Ha a főzelék megfőtt, belekeverem a rántást: forró zsron megdinsztelem az apró kockára vágott vöröshagymát, ezen zsemlesznűre pirtok 1-2 evőkanál lisztet, belekeverek egy mokkáskanál pirospaprikát, majd felöntöm 2 dl paradicsomlével és jól elkeverem a tűzről lehúzva. Ha a rántást belekevertem a főzelékbe, hagyom, hogy még egyet forrjon és leveszem a tűzről.

      Tanácsok:
      Citromlével zesthető. Édeskés-savanykás zű legyen, ügyeljünk arra, nehogy valamelyik z domináljon. Feltétnek adhatunk hideg sült húst, tükörtojást, fasirtot, pörköltet


      Kelkáposzta főzelék recept
      Hozzávalók:
      1 kg kelkáposzta
      25 dkg burgonya
      4 dkg zsr
      4 dkg liszt
      2 gerezd fokhagyma
      1 kis fej vöröshagyma
      köménymag
      pirospaprika
      (majoránna)
      törött bors


      Elkésztés:
      A megmosott kelkáposztának vágd ki a torzsáját, s a leveleit szeld ujjnyi széles cskokra. Tegyél fel annyi vizet forrni, amennyi majd ellepi a káposztát. Adj hozzá egy kis sót és egy kávéskanálnyi köménymagot. Ha a vz már forr, dobd bele a káposztát, s a tüzet visszavéve lassan főzd. Amikor félig már megpuhult, add hozzá a meghámozott, kis kockákra vágott krumplit (ekkor esetleg mehet bele egy kis majoránna is). A zsrral, a liszttel, a finomra vágott vöröshagymával, a zúzott fokhagymával és egy késhegynyi pirospaprikával készts fűszeres rántást, s ha a krumpli is megpuhult, azzal sűrtsd be a főzeléket. Végül borsozd meg és még egyszer jól forrald össze az egészet.



      Zöldborsófőzelék diétásan recept


      Hozzávalók:
      olvaolaj,zöldborsó,petrezselyem,só,rizstej, étkezési keménytő,édestőszer

      Elkésztés:
      A fagyasztott zöldborsót kevés olvaolajon saját levében megpárolunk. Sózzuk, megszórjuk petrezselyemzölddel, felöntjük rizstejjel. Ha összeforrt, hideg vzben csomómentesre kevert keménytőt adunk hozzá, még egyszer összerottyantjuk, és azonnal levesszük a tűzről. 킍zlés szerint édestőszert tehetünk bele.

      Elkésztési idő: 15 perc

    3. #3
      Szaki10
      Szaki10 avatara

      Szaki nagy étel topicja



      Húsételek



      Dubarry-szelet recept


      Hozzávalók:
      4 szelet kicsontozott sertéskaraj,só,sz.dió,liszt,a rántáshoz kb.8 dkg liszt és u.annyi vaj,6 dl tej,1/2 dl tejszn,2 t.sárgája,kb.2 dkg vaj,1 kisebb fej karfiol,reszelt sajt tetszőlegesen,tetejére kevés zsemlemorzsa.

      Elkésztés:
      A négy szelet kicsontozott sertéskarajt megmossuk,széleit bevagdossuk.Vékoyra kiverjük,megsózzuk és lisztben megforgatva egy kevés olajban vagy zsrban pirosra sütjük.Közben 8 dkg lisztből és u.annyi vajból világos (nem pirtott)rántást késztünk,feleresztjük 6 dl tejjel,és sóval,reszelt szerecsendióval zestve sűrű mártássá főzzük.A tűzről levéve hűlni hagyjuk,majd hozzákeverünk 1/2 dl tejsznnel elvegytett 2 t.sárgáját és belemorzsolunk kb.2 dkg vajat.Egy vékonyan kivajazott tepsibe (vagy tűzálló tálba)egy keveset őntünk a mártásból,erre ráfektetjük a hússzeleket és mindegyik tetejére egy halom sós vzben főtt és levétől lecsurgatott karfiolt nyomunk.Ezt a maradék mártással bevonjuk,a zsrral,amiben a hús sült,megöntözzük,a tetejét megszórjuk tetszőlegesen reszelt sajttal,meghintjük kevés zsemlemorzsával és a sütőben szép pirosra sütjük.

      Elkésztési idő: 60 perc


      Serpenyős gyros recept

      Hozzávalók:
      60 dkg birkalapocka (helyettesthet? más tetsz?leges hússal is), Kotányi görög f?szerkeverék, olaj, só.

      Elkésztés:
      A húst szeletekre, majd kb. 1 x 1 centis cskokra vágom, sózom és megszórom a görög f?szerkeverékkel. Kb. negyedórai "érést" követ?en egy nagy serpeny?ben 2-3 ev?kanálnyi olajat forróstok és megpirtom rajta a húscskokat. Tányérra teszem. Hozzá, illetve mellé görög saláta, tzaziki, görög mártás, illetve hasábburgonya dukál.

      Szénhidráttartalom: gramm



      Cigánypecsenye recept

      Hozzávalók:
      Cskokra vágott húsosszalonna,sertés tarjaszeletek,
      pecsenyefűszerkeverék,fokhagyma,lilahagyma,kalif orniai paprika,paradicsom.

      Elkésztés:
      A cskokra vágott húsosszalonnát kipirtjuk,majd a visszamaradt zsron a kiklopfolt tarjaszeleteket átsütjük.A húst pecsenyefűszerkeverékkel meghintjük (készthetünk is fűszerkeveréket ő.kömény,fokhagymasó,p.paprika keverékéből),fokhagymával megtűzdeljük.Lilahagymát adunk hozzá félkarikára vágva,kaliforniai paprikát szintén félkarikára vágva,és paradicsomot cikkekre vágva,ezekkel is jól átpirtjuk.Főtt,cikkekre vágott burgonyát visszamaradt szalonnazsron (vagy olajon) jól megpirtjuk,ezt tálaljuk köretként a hús mellé.

      Elkésztési idő: 40 perc


      Olasz csirke recept
      Hozzávalók:
      4-6 db egész csirkecomb, 2 evőkanál oliva olaj, fél kg paradicsom, egy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, babérlevél,rozmaring ágacska, só, bors

      Elkésztés:
      Az olivaolajon párold meg az összevágott vöröshagymát, utána tedd bele a szétkapart fokhagymákat, kicsit forgasd át, majd tedd rá csirkecombokat (ha fogyókúrázol bőrözd le előtte). Sózd, borsozd, dobd rá a babért és a rozmaringot, majd az összevágott paradicsomot. Főzd puhára. Szedd ki a húsokat, és a mártást paszrozás után öntsd rá.
      Tálalás: csőtésztával, kis reszelt sajttal. Fogyókúra esetén edd köret nélkül, kis olivaolajos,citromos salátával, uborkával.

      Tanácsok:
      Ez a kaja nem úszik a mártásban, éppen csak összekeni a húsdarabokat. A rozmaring adagolással vigyázz!



      Mustáros-mézes-pácolt csirkemell recept
      Hozzávalók:
      1 kg csikermell,
      só, bors
      curry,
      mustár,
      6-7 gerezd fokhagyma,
      méz,
      olvaolaj.

      Elkésztés:
      Vegyünk 1 kg csirkemellfilét, és vágjuk vékony szeletekre (akkor nem kell klopfolni). Aki diétázik, mindenképpen csirkével vagy pulykával főzzön, mert sajnos a sertéshúsban sok a kalória.
      Keverjük ki a pácot: 20 dkg mustárhoz adjunk elég sok borsot, kis curryport, vagy hat gerezd fokhagymát, 10 dkg mézet (ha nincs, jó a gyümölcscukor is), kevés sót, és végül 4-5 evőkanál olvaolajat. Elég intenzv lesz a pác, de az nem baj, mert lesül róla.
      A hússzeletekkel keverjük össze a pácot. Nem kell egyesével bekenni a szeleteket, elég, ha alaposan összegyúrjuk a páccal a húst.
      Két napig érleljük a hűtőben, de minél tovább áll a hús a pácban, annál omlósabb lesz a hús. Az igazi, ha négy-öt napig érleljük, de akkor kicsit több olajat használjunk.
      Sütéskor a serpenyőben elég pár kanál olvaolajat melegteni, mivel a pácolt húson is van olaj, gy nem kell sok zsiradék alá. Nagy lángon, hirtelen, öt perc alatt megsül a hús, és egészen egyszerűen isteni pecsenye lesz belőle, ami nem hizlal, hiszen a csirkemellben 130 kalória van, amit ha sütéskor lecsöpögtetünk, akkor sem lesz több tz dekában 150 kalóriánál. Nagyon gyorsan elkészthető. A fűszerek adagolása a páchoz tetszés szerint módostható, ha nem szereted a curryt vagy a borsot, ne adj hozzá, de szerintem ezekkel együtt isteni.

      Kalóriatartalom: 150 kcal


      Atkins Pizza recept

      Hozzávalók:
      hússzeletek
      paradicsomszósz
      oregánó
      bazsalikum
      fokhagyma, vöröshagyma por
      sajtok
      vöröshagyma

      Elkésztés:
      Alap: Vékonyra klopfolt tetsz?leges tpusú hússzeleteket fektessünk egy pizza tepsi aljára. F?szerezzük sóval vagy szósszal. Süssük kb. 10 percig. Ha lyukak keletkeznek, akkor tömjük be ?ket hússal és süssük még tovább. Szósz: 4,5 dl paradicsom szószt keverjünk össze oregánóval, bazsalikummal, fokhagyma- és vöröshagyma porral. Feltét: 3 csésze vegyes sajt (pl. mozzarella, cheddar), fél csésze darabol hagyma, fél csésze zöldpaprika. A megsült alapra rétegenként háromszor teszünk szószt és feltétet, felülre sajtot. Addig kell sütni, amg a sajt kicsit meg nem barnul. Szeleteld 8 felé.

      Tanácsok:
      (Egy szelet tartalma 3 gramm ch)


      Hideg-meleg csirkesaláta (fogyókúrázóknak) recept

      Hozzávalók:
      2 fej hagyma, 2 kanál delma light, pirospaprika, 1 teáskanál gyümölcscukor, 3-4 gerezd fokhagyma, só, bors, 15 dkg sovány sonka, 50 dkg kockára vágott csirkemellfilé, 20 dkg apróra vágott vöröskáposzta, 5 dl álmajonéz, 30 dkg gomba, 30 dkg zöldborsó, 30 dkg kukorica (lehet fagyasztottal vagy konzervvel is helyettesteni). A konzervborsót a legvégén kell hozzáadni, mert az már készre főzött, a kukoricát elő lehet párolni mikróban is. Ha fagyasztottal dolgozunk, annak kell a tűzhelyen 15 perc.

      Elkésztés:
      A delma light-on pároljuk meg a hagymát (vz és só hozzáadásával). Adjuk hozzá a cskokra vágott sonkát, majd ha az megsült, a kockára vágott csirkemellfilét, pirospaprikát, gyümölcscukrot (vagy édestőt) borsot, 3 gerezd fokhagymát, fél pohár vizet, és nagy lángon süssük át. Amikor a hús megpuhult, adjuk hozzá a konzerv vagy mikróban előpárolt fogkemény borsót, gombát, kukoricát, és süssük össze az egészet. A megsült húsraguhoz hozzáadhatjuk a nyers, apróra vágott vöröskáposztát, de ha valaki nem szereti nyersen, megsütheti az étellel együtt. Ha elkészült a ragunk, kihűtjük, és hozzáadjuk az álmajonézt.

      킁lmajonéz, hozzávalók: 5 dl 12%-os tejföl, mustár, édestőszer vagy 1 teáskanál gyümölcscukor, só, bors, 1 tojás, 1 mokkáskanál olivaolaj. Ezeket összekeverjük, és a majonézhez hasonló, de negyedannyi kalóriát sem tartalmazó szószt kapunk. Tehetünk bele zlés szerinti mennyiségű szétnyomott fokhagymát is, ez nagyon finom és egészséges. Sajtot is reszelhetünk bele, gy még finomabb, de ezzel vigyáznunk kell, mivel a sajt nem kifejezetten diétás eledel. 10 dkg sovány sajtot reszelhetünk az ételhez. Tulajdonképpen ez akkor jó, amikor neked már nagyon zlik. Van aki több, van aki kevesebb cukrot, borsot ad hozzá, zlés dolga.

      Kalóriatartalom: 80 kcal


      Mézes- mustáros csirkemell recept
      Hozzávalók:
      4 egész csirkemell- filé
      méz
      mustár

      bors
      pirospaprika
      olvaolaj

      Elkésztés:
      A csirkemell filéket mogmossuk. A fűszereket, a mézet és a mustárt zlés szerint összekeverjük, majd a csirkemelleket minkét oldalon alaposan bekenjük a fűszeres masszával. Tepsibe rakjuk, olivaolajjal meglocsojuk. Alufóliávallefedjük, majd előmelegtett sütőbe tesszük.Amikor a hús megpuhult 10 percig még fólia nélkül pirtjuk.

      Tanácsok:
      Tetszés szerint lehet tenni melléalmát, hagymát.Nagyon finom zt ad a husinak.
      Érdemes a húst locsolgatni sütés közben is(akár sörrel is, kicsit pikáns, de nagyon finom), hogy ne száradjanak ki a csirkék.

      Elkésztési idő: 70 perc


      Borsos tokány recept
      Hozzávalók:
      70 dkg sertés apróhús,1 dl száraz,fűszeres zű fehérbor,2 ek.olaj,2 ek.paradicsompüré,fél mk.ő.fekete bors,1 dl vz,só.

      Elkésztés:
      A húst megmossuk,cskokra vágjuk.Megsózzuk,olajon megpirtjuk.Megszórjuk az ő.borssal,ráöntjük a fehérbort.Puhára pároljuk.Hozzákeverjük a p.pürét és vizet.Addig főzzük,amg besűrűsödik.

      Elkésztési idő: 60 perc


      Magyaros körömpörkölt recept


      Hozzávalók:
      3-4 köröm,
      2 fej vöröshagyma,
      1 ev?kanál pirospaprika (aki szereti, csp?set is tehet bele),
      2 db zöldpaprika,
      1 db paradicsom,
      3 ev?kanál olaj,
      1 ev?kanál vegeta,
      kevés só.

      Elkésztés:
      A megtiszttott körmöket kuktafazékba rakom, majd gyengén sózott vzben olyan puhára f?zöm, hogy a csontok kicsúszhassanak bel?le. Levéb?l kiveszem, az összes csontot eltávoltom, és a húst félreteszem. A vöröshagymát tiszttás után apróra metélem, az olajon üvegesre fonnyasztom, ezután a t?zr?l lehúzva belekeverem a pirospaprikát, a vegetát és a borsot. Ráöntök két ev?kanál köröm-f?z?levet, majd a t?zre visszateszem. Rádobom a kicsontozott, darabokra vágott húst, a felszeletelt zöldpaprikát meg a paradicsomot és annyi f?z?lével öntöm fel, amennyi majdnem ellepi. Fed? alatt pár percig forralom. Sós vzben f?tt burgonya és ecetes savanyúság illik hozzá.

    4. #4
      Szaki10
      Szaki10 avatara

      Szaki nagy étel topicja




      Halas ételek


      Tonhal saláta recept

      Hozzávalók:
      1 doboz tonhal konzerv, 1 kis fej saláta, 1 szál uborka, 2 paradicsom, 3-4 hónapos retek, 1-2 f?tt tojás

      Elkésztés:
      A salátát összevágjuk, az uborkát, retket, paradicsomot, f?tt tojást karikára vágjuk, sóval, citromlével zestjük, és a konzervet olajjal együtt belekeverjük. Változatként készthetjük majonézzel keverve. Az utóbbi esetben a halkonzerv olaját nem adjuk a salátához.


      Gyors tonhalas spagetti recept
      Hozzávalók:
      1 cs spagetti
      2 doboz tonhalkonzerv
      3 gerezd foghagyma
      3 dl tejszin

      bors
      /esetleg fűszeres só/

      Elkésztés:
      A tonhal olajában megpiritjuk az apróra vágott foghagymát. Hozzáadjuk a tonhalat, fűszerezzük, egy kicsit piritjuk. Majd felöntjük tejszinnel, végül összeforraljuk. Főtt spagettivel tálaljuk.

      Elkésztési idő: 30 perc


      Fokhagymás sült hal recept
      Hozzávalók:
      A létező legegyszerűbb és legfinomabb halétel.
      Bármilyen hal jó hozzá (de a legjobb a süllő, pisztáng, hek) pl. keszeg, ponty stb.
      Megpucolás beirdalás után legalább 1 órát áll a hal a sóban, utána bekenjük (egy kiló halra számolva) 3 gerezd fokhagyma és egy csokor petrezselyemzöld (ezeket apróra vágva és 1 dl olivaolajjal elkeverve)keverékével, majd be a sütőbe és kb 20-25 éercig sütjük. Ha úgy utálsz mosogatni mint én, a tepsibe a hal berakása előtt tegyél fóliát.

      Elkésztés:
      Gyors, egyszerű

      Elkésztési idő: 30 perc


      Fokhagymás tengeri halfilé recept
      Hozzávalók:
      Hozzávalók 4 személyre:

      1/2 kg fagyasztott szálkamentes tengeri halfilé (filézett tőkehal)
      2-3 dl tej
      2-3 evőkanál margarin (nem sós)
      3 gerezd fokhagyma
      kevés grill, vagy flecken fűszerkeverék
      bors

      Elkésztés:
      A fagyos halat szobahőmérsékleten felengedjük, megszórjuk apróra vágott fokhagymával, tejjel leöntjük, úgy hogy ellepje, majd a páclével együtt a hűtőbe tesszük és 3-4 óráig állni hagyjuk. Ezután lecsurgatjuk a halszeletekről a tejet, kevés fűszerkeverékkel meghintjük (a fűszerkeverékek általában sósak), szükség esetén borsozzuk. Teflonedényben megolvasztunk 1-1,5 evőkanál margarint, beletesszük a halszeletek felét és fedő alatt, mindkét oldalán 2,5-2,5 percig puhára pároljuk (óvatosan fordtjuk meg őket, mert könnyen széteshetnek), majd a fedőt levéve, mindkét oldalát megpirtjuk. Megismételjük a műveletet a halszeletek másik felével. Párolt zöldség, saláta, vagy burgonya illik hozzá.

      Tanácsok:
      A tengeri hal fogyasztása nem csak fogyókúrázók számára, hanem cukorbetegek, szv- és érbetegek részére is különösen ajánlott alacsony energiatartalma, kedvező zsrsav-összetétele miatt. Ezenkvül a fokhagyma kedvezően hat az érrendszerre és a vérnyomásra.
      Fekély- és epebetegeknek azonban a fokhagyma magas illóolajtartalma miatt nem javasoljuk az étel fogyasztását.

      Elkésztési idő: 20 perc


      Baconnal sült hal recept
      Hozzávalók:
      halszeletek, (lehet fagyasztott halból, de lazaccal is finom:))
      bacon
      citromlé
      vajdarab
      só, bors

      Elkésztés:
      A halszeleteket meglocsolom citrommal, és hagyom kicsit állni. Közben a tepsi alját kibélelem szalonna szeletekkel.
      A halszeletekről lecsepegtetem citromlevet, sózom, borsozom (óvatosan a sóval, mert a bacon is sós), és a szalonnára fektetem őket.
      Kevés vajat a tetejére morzsolok, a tetejére visszahajtom a szalonnát, ha túl hosszú, és a hel tetejét is bebertom baconnal.
      Addig sütöm, mg a szalonna szépen rápirul a tetejére.


      Karácsonyi gombás-tejszines hal recept

      Hozzávalók:
      -70-80 dkg lehetőleg szálkamentes halfilé
      -1 mokkáskanál csemege pirospaprika
      -3 evőkanál liszt
      -1 közepes vöröshagyma
      -10 dkg vaj
      -20-25 dkg csipkegomba ( de lehet más is)
      -1 dl tej
      -2 dl főzőtejszin
      - egy kupica konyak ( ez bolonditja meg)
      -só
      -őrölt fekete bors

      Elkésztés:
      A halat kisebb szeletekre vágjuk, majd a pirospaprikával fűszerezett 2 evőkanáknyi lisztben megforgatjuk.A hagymát megtisztitjuk, lereszeljük vagy finomra vágjuk, és a vajjal eggyüt egy mikrohullámot álló edénybetesszük és 600 vattal 2 percig pároljuk. a gombát megtisztitjuk, cikkekre vágjuk, a hagymára dobjuk.Lefedve, változatlan teljesitménnyel 3percig pároljuk.A tejet , a maradék 1 kanálnyi liszttel, sóval, borssal, a tejszinnel mixerbe töltjük és kicsit pépesitjük.Adagonként a gombára öntjük úgy, hogy közben a halat is belerétegezzük. Lefedve, 600 vattal 15 percig pároljuk. Közben egyszer-kétszer a halat óvatosan "emelgetve" megkeverjük, vigyázva hogy ne törjön!! 5 percnyi pihentetés után tálaljuk.Párolt rizs illik köretnek hozzá!!!


      Harcsapaprikás túrós tésztával recept

      Hozzávalók:
      70 dkg afrikai harcsafilé (bőre nélkül)
      2 fej vöröshagyma
      Pirospaprika

      Paradicsom
      tv paprika
      halászlékocka
      pörköltszaft kocka
      30 dkg száraz tészta a túrós tésztához (ki milyet szeret)
      25 dkg túró
      2 dl tejföl

      Elkésztés:
      Jó sűrű, tartalmas pörkölt alapot késztünk. A hagymát kockára vágjuk, és olajon megfuttatjuk, majd felöntjük egy kis vzzel és jól szétfőzzük. Megszórjuk pirospaprikával, dobunk bele paradicsomot, paprikát, én pörköltszaft kockát és halászlé kockát is teszek bele, sózzuk ha kell. Utána belerakjuk a kockára vágott harcsát és készre főzzük. Ez egészen rövid idő. Megcsináljuk a túróstésztát. Kifőzzük a tésztát, leöbltjük. A túrót összekeverjük a tejföllel, sózzuk, és a tésztát beleforgatjuk. Isteni finom a kettő együtt. Aki szereti a túrós tésztát kevés friss kaporral is megszórhatja.

      Elkésztési idő: 50 perc


      Halászlé recept


      Hozzávalók:
      1,6 kg ponty,
      5 fej vöröshagyma,
      2 paradicsom,
      2 paprika,
      2 evőkanál édesnemes pirospaprika

      Elkésztés:
      1. A pontyot megtiszttjuk (pikkelyeit lekaparjuk), megmossuk, fejét, farkát, uszonyait levágjuk. A halhúst sűrűn beirdaljuk, kétujjnyi vastag szeletekre vágjuk, besózzuk, hidegre tesszük. A paradicsomot, paprikát megmossuk, félbe vágjuk.
      2. A hagymát megtiszttjuk, felszeleteljük. Fazékba rakjuk, ráöntünk 2 liter vizet, beletesszük a hal fejét, farkát és uszonyait. Hozzáadjuk a paradicsomot, a paprikát, sózzuk, felforraljuk, és lassú tűzön kb. 2 órát főzzük. Ez az alaplé.
      3. Az alaplevet leszűrjük, a sűrűjét átpasszrozzuk. A levet felforraljuk, belekeverjük a pirospaprikát, beletesszük a halszeleteket, és 8-10 perc alatt megfőzzük. Már ne keverjük, csak rázogassuk, mert a halhús összetörik.


      Fokhagymás hal recept

      Hozzávalók:
      - 6 vastag szelet tiszttott hal
      - só
      - 1 dl mustárolaj vagy egyéb növényi olaj - 1 csipet sáfrány
      - 2 dl borecet
      - 3 gerezd fokhagyma
      - 1 tcs. apróra vágott vöröshagyma
      - 2 cspős zöldpaprika karkára vágva
      - 1 dl meleg vz

      Elkésztés:
      Sózzuk meg a halat.
      Keverjük el a hagymaféléket a keverőben és öntsük teflontepsibe.
      Adjuk hozzá az olajat és a halszeleteket. Lassú tűzön pirtsuk 8 percig.
      Ezután adjuk hozzá a megmaradt hozzávalókat. Fedjük le az edényt és pároljuk puhára a halszeleteket.

      Elkésztési idő: 30 perc


      Roston sütött hal (8 személyre) recept
      Hozzávalók:
      4 kg hal vegyesen (kb. 60-70 dekás halak)
      3 dl olaj

      fűszerek tetszés szerint

      Elkésztés:
      Előkésztés: A (frissen kihorgászott) halakat (keszeg, balin, ponty, csuka), megtiszttjuk, megmossuk, fejétől kettéhastjuk. Bedörzsöljük sóval, borssal, bekenjük olajjal, és kb. 30 percig állni hagyjuk.

      Elkésztés: Tüzet rakunk, és megvárjuk, amg parázslik. Rostot fektetünk fölé, és megkenjük kevés olajjal. A rostra rakjuk a fél halakat, hosszú nyelű, erre a célra alkalmas villával többször megemelgetjük, hogy ne ragadjanak le. Ha nehezen sülnének, a rostélyt közelebb tesszük a parázshoz. A halak mindkét oldalát kb. 10-10 perc alatt piros, ropogósra sütjük. Félidőben, néhány csepp olajjal megcsepegtetjük, de óvatosan, nehogy a parázsba cseppenő olaj lángra lobbanjon. Kenyérrel, savanyúsággal tálaljuk.

      Tanácsok:
      Munka: kb. 1 óra
      Fogyasztható: kb. 1 óra 30 perc múlva
      1 adag: 200 kcal

      Elkésztési idő: 60 perc
      Kalóriatartalom: 200 kcal

    5. #5
      Szaki10
      Szaki10 avatara

      Szaki nagy étel topicja



      Köretek



      Mennyei krumpli recept

      Hozzávalók:
      4-5 burgonya
      1 főzőtejszn

      3 gerezd fokhagyma
      szerecsendió
      kevés olvaolaj

      Elkésztés:
      Tiszttsuk meg, és szeleteljük fel vékonyra a burgonyát. A tál aljába öntsünk kevés olvaolajat, és tegyük rá a szeleteket. Keverjük össze a tejsznt a szétnyomott fokhagymával, sóval és szerecsendióval, és öntsük a burgonya tetejére. Takarjuk le alufóliával és süssük, amg puha nem lesz.

      Tanácsok:
      Köretként is remek, de önmagában is megállja a helyét!


      Csőben sült brokkoli/ karfiol recept

      Hozzávalók:
      1 fej brokkoli v karfiol
      10 dkg sajt
      olaj, só, bors, vegeta

      (sajtos)Bechamell mártáshoz: 5dkg vaj
      5dkg liszt
      5 dl tej
      10 dkg sajt

      Elkésztés:
      A zöldséget megmossuk és rózsáira szedve fűszeres vzben megfőzzük, majd leszűrjük.
      Közben elkésztjük a sajtos bechamellt.( világos rántás, majd felengedjük tejjel, megvárjuk amg besűrűsödik és a végén hozzáadjuk a reszelt sajtot is)
      Egy jénait vagy egy tepsit kiolajozunk és beletesszük a zöldségeket, majd sózzuk, borsozzuk és ráöntjük a sajtos bechamellt. A tetejére reszelt sajtot szórunk és mehet is a sütőbe szép pirosra sülni. Isteni finom.

      Tanácsok:
      Köretként, magába ugyanúgy megállja a helyét!
      Aki szereti az füstölt sajttal is kipróbálhatja.
      Ja és nyugodtan próbljátok ki más zöldségekkel is.

      Elkésztési idő: 45 perc

    6. #6
      Szaki10
      Szaki10 avatara

      Szaki nagy étel topicja



      Saláták, öntetek




      Tzatziki recept
      Hozzávalók:
      2 csésze natúr joghurt
      1 db uborka
      zúzott fokhagyma
      olvaolaj

      bors (zlés szerint)
      pár csepp citromlé

      Elkésztés:
      Elkésztés: Az uborkát durvára reszeljük, lecsepegtetjük. A joghurttal összekeverjük a fokhagymát, hozzáadjuk a citromlevet (nem feltétlenül). Ebbe belekeverjük az ubit, sót, borsot.

      Nyers zöldséggel (sárgarépa, uborka, paradicsom) vagy húsokkal, hallal tálalhatjuk.

      Elkésztési idő: 20 perc


      Görög saláta recept

      Hozzávalók:
      Hozzávalók 4 személyre:

      1 fej fodros saláta (vagy fél fej saláta)
      1 kgyóuborka
      2 paradicsom
      3 szem retek (vagy 1 kaliforniai paprika)
      1 fej édeshagyma vagy lilahagyma
      8 szem kimagvazott olvabogyó
      15 dkg sportsajt, vagy salátasajt (nem sós!)
      2 evőkanál olvaolaj
      1 evőkanál almaecet, vagy piros borecet
      fél csomag petrezselyem
      2 gerezd fokhagyma (elhagyható)
      oregánó, bazsalikom
      nátriumszegény só
      fehérbors

      Elkésztés:
      A salátát leveleire bontjuk, megmossuk, megszártjuk, és falatnyi darabokra tépve kibéleljük vele a salátástálat. Az uborkát és a retket karikákra szeljük vagy felkockázzuk. A megtiszttott hagymát felszeleteljük (a paprikát 2 cm-es négyzetekre vágjuk). A paradicsomot négybe vágjuk, majd felszeleteljük. Az uborkát a retekkel, a paradicsommal, a hagymával és az olajbogyóval összekeverve a salátára halmozzuk, megszórjuk az apróra vágott petrezselyemmel, majd a fetasajtot 1 cm-es kockákra vágjuk, és a salátára tesszük. Az olajat az ecettel, a fokhagymával, az oregánóval és a bazsalikommal összekeverjük, pici sóval és borssal zestjük, majd a salátára öntjük.

      Elkésztési idő: 30 perc


      Cézár saláta (Mindmegette) recept
      Hozzávalók:
      # 50 dkg csirkemell filé,
      # fél fej saláta,
      # 50 dkg uborka,
      # 50 dkg paradicsom,
      # 1 dl tejszn,
      # 2 dl ezersziget salátaöntet
      # 2 dl tejföl,
      # kevés olvaolaj
      # 10 dkg trappista sajt
      # só, szárnyas fűszerkeverék

      Elkésztés:
      A csirkemellfilét cskokra vágjuk, sóval, szárnyas fűszerrel meghintjük, és 2 dkg olvaolajon átsütjük, majd egy kis vz hozzáadásával megpároljuk.
      Közben a tányérok aljára teszünk 2-3 salátalevelet, a cikkekkre vágott paradicsomot, a cskokra szelt uborkát.
      Elosztjuk rajta a csirkehúst, és leöntjük a tejsznből, ezersziget salátaöntetből és tejfölből álló öntettel, melybe belekeverjük egy kevés olvaolajat és zlés szerint egy kis sót. Tetejét reszelt sajttal megszórva azonnal fogyasztható.


      Tartármártás egyszerűen recept
      Hozzávalók:
      2 dl tejföl
      kb. 1 dl majonéz
      1 teáskanál mustár
      csipetnyi só
      1 csapott kávéskanál kristálycukor
      csipetnyi őrölt feketebors

      Elkésztés:
      A hozzávalókat tetszőleges sorrendben egy tálba tesszük, majd kb. két percen keresztül kikeverjük.

      Tanácsok:
      A majonéz illetve a cukor és só arányát mindenki a saját zlésének megfelelően adagolhatja, érdemes a késztés során a megadott kis mennyiséggel kezdeni, és kostolás után javtani rajta.


      Olaszos saláta, ahogy Dorina szereti recept

      Hozzávalók:
      1 uborka
      2 pardicsom
      1 zacsis mini mozarella
      1 paprika
      1 csokor újhagyma
      pár szem olivabogyó (magozott)
      tejföl
      olivaolaj
      fokhagyma
      oregánó, bazsalikom, vegeta, borsikafű, meg ami még tetszik

      Elkésztés:
      A zölségeket kockákra vágjuk, és egy tálba rakjuk. A mini mozarellákat, olivabogyót is félbe vágjuk, és a többi zöldséghez adjuk. Meglocsoljuk egy kevés olivaolajjal, megszórjuk vegetával, és a többi fűszerrel.
      A tejfölbe belenyomjuk a fokhagymát, és egy másik tálba rakjuk.
      Mindkettőt behűtjük.
      Tálaláskor veszel a tányérodra egy adag salátát, és nyakonöntöd a tejfölös szósszal. Nyami.

      Tanácsok:
      Magában is eheted, de husikhoz köretnek is jó.


      Különleges salátatál recept

      Hozzávalók:
      1 kicsi cukkini,
      3-4 db retek
      1/2 fejes sali
      2-3 db paradicsom
      1 db paprika
      hagyma /lehet zöld, póré vagy lila is/
      1/2 db kgyó uborka
      vágott petrezselyem

      1/2 citrom leve
      1 ek oliva olaj
      1 kk római kömány
      1 ek oliva olja

      Elkésztés:
      Cukkinit hámozzuk csak, a többi hozzávalót apróra vágva füszerezzük. Aki még dúsabbra akarja, tehet hozzá fetasajt kockákat vagy oliva bogyót. Nagyon király!

      Tanácsok:
      önmagában is laktató, estére ajánlott. Vutamindús és diétás.

      Elkésztési idő: 20 perc


      Vitamin saláta recept

      Hozzávalók:
      Káposzta, fehér-vörös
      Sárgarépa, sajt
      Vöröshagyma
      Uborka, 2 kefir
      Retek, majonéz

      Elkésztés:
      A hozzávalokat összekeverjük és hütöbe tesszük egy órára és fogyasszuk

      Elkésztési idő: 15 perc

    7. #7
      Szaki10
      Szaki10 avatara

      Szaki nagy étel topicja




      Egytálételek



      Cézár saláta, ahogy egy szakácstól tanultam és ahogy a volt munkahelyemen kész. recept
      Hozzávalók:
      1 tojás sárgája
      1 teáskanál dijoni mustár
      olaj, felesben ét és oliva
      3 bors fűszerkeverék
      1csipet oregánó
      1csipet bazsalikom
      1csipet petrezselyem
      1-2 gerezd fokhagyma
      1 nyelet citromlé
      1-2 csipet só
      kb 1dl tejszn lehet egy nyelet tejet is még

      fejenként 1/2 jég- v. fejessaláta
      15dkg csirkemell
      pirtott kenyérkocka
      2teáskanál parmezán
      soha nem mérem, már ráállt a kezem

      Elkésztés:
      Majdnem olyan mint a majonéz, tojássárgáját dijonival kikeverni, majd az olajból annyi amg krémes állagú nem lesz és nem folyik ki az edényből, és kézi habverővel szoktam keverni. Ezek után bele a fűszerek, hogy kicsit kesernyésen pikáns legyen. A sűrű állaga még mindig megvan, ezek után a nyelet tej, és a tejszn ??gy kell önteni, hogy ne legyen hg.
      Csirkemellet megszórom sóval és hárombors kev. majd olivaolajon aranysznűre sütöm és felcskozom. kenyérkockákat előkésztem
      Salátát leveleire szedem, 1 sort tányérra teszek, megszórom a hússal, kenyérkockával öntetet locsolok rá, még 1 sor levél, hús kenyérkocka, öntet és parmezánnal megszórom. Lehet dszteni paradicsommal, hogy még sznesebb legyen.

      Elkésztési idő: 30 perc


      Csirkecomb pékné módra recept

      Hozzávalók:
      4 személyre:
      80 dkg burgonya,
      só,
      15 dkg húsos füstölt szalonna,
      4 nagy csirkecomb,
      grill- vagy flekkenfűszer,
      50 dkg aprószemű vöröshagyma

      Elkésztés:
      A krumplit sós vzben nem túl puhára főzzük, leszűrjük, meghámozzuk, majd karikákra vágjuk. A szalonnát vékonyan felszeleteljük, a felével kibélelünk egy nagy, mély tűzálló tálat, és a burgonyát beletertjük. A csirkecombokat megtiszttjuk, grill- vagy flekkenfűszerrel bedörzsöljük és a krumplira fektetjük. A hagymát meghámozzuk és egészben vagy félbevágva a combok köré rakjuk. A maradék szalonnaszeleteket a hagymára fektetjük. 200 fokos sütőben kb. 45 percig sütjük, közben a tál tartalma a légkeveréssel egyenletesen megpirul. Akkor jó, ha a csirke bőre és a hagyma egyaránt szép barnára sült.
      A tűzálló tálban visszük asztalra, és ecetes savanyúsággal knáljuk.


      Bácskai rizseshús recept
      Hozzávalók:
      50 dkg sertéslapocka
      1 nagy fej hagyma
      30 dkg zöldpaprika
      15 dkg paradicsom
      4+2 evőkanál olaj
      1 kávéskanál pirospaprika
      25 dkg közepes szemű rizs
      4-5 szál petrezselyem

      Elkésztés:
      Előkésztés: A húst leöbltjük, apró kockákra vágjuk. A hagymát meghámozzuk, finomra aprtjuk. A zöldpaprikát megmossuk, kicsumázzuk, felkarikázzuk. A paradicsomot leforrázzuk, meghámozzuk, apróra vágjuk.
      Elkésztés: Felforróstunk 4 evőkanál olajat, és megfonnyasztjuk benne a hagymát, rádobjuk a húst, erős tűzön fehéredésig pirtjuk. Megszórjuk a pirospaprikával, zlés szerint sóval, és saját levében, fedő alatt 20 percig főzzük. Hozzáadjuk a zöldpaprikát és a paradicsomot, és az egészet további 20-25 percig pároljuk, azaz pörköltet késztünk. A sütőt előmelegtjük 200 ??í‚°C-ra (gázsütő 3. fokozat) A rizst megmossuk, lecsepegtetjük. A maradék 2 evőkanál olajat felforróstjuk, rádobjuk a rizst, 2-3 percig pirtjuk. A rizst a húshoz adjuk, felöntjük 5 dl forró vzzel, egy kevés sót adunk hozzá, összekeverjük, felforraljuk, és áttesszük egy csinos tűzálló tálba (ebben fogjuk tálalni). Lefedjük, és a forró sütőben az egészet puhára pároljuk (20 perc), félidőben egyszer megkeverjük, és többet nem! Néhány paprika- és paradicsomszelettel, vágott petrezselyemmel dszthetjük, azonnal tálaljuk.


      Tejsznes csirkemellfilé recept
      Hozzávalók:
      csirkemellfilé,félcsomag spagetti tészta,só,bors,fokhagyma,kevéske olaj,trapista sajt a sűritéshez, salátalevél.0.5 liter főzőtejszn,oregano

      Elkésztés:
      A tésztát megfőzzük és félretesszük.Kevés olajat öntünk a serpenyőbe(én wokba késztem), A felcskozott csrkemellfilét az olajon barnára pirtjuk majd zlés szerint fűszerezzük sóval,borssal és áttört fokhagymával.Felöntjük tesznnel és miután az egész átforrósodott besűrtjük a lereszelt trapistával és a tésztát is beleöntjük.Végűl beletépkedünk pár salátalevelet megszórjuk oreganoval és tálaljuk.

      Tanácsok:
      Bárhogy fűzerezhetjük ezt az ételt.Nyugottan kihagyhatjuk az oreganot(ezt az olaszos z miatt teszem bele)

      Elkésztési idő: 30 perc


      Rakottas, ahogy én szeretem recept


      Hozzávalók:
      6 adaghoz:

      500g darálthús (lapocka)
      1fej vöröshagyma
      150g gomba
      kevés olaj
      paprika, só, majoranna, bors
      450g sárgahüvelyű bab
      450g brokkoli
      450g karfiol
      4db tojás
      450g tejföl

      Elkésztés:
      A babot felrakom sós vzben főzni. Amikor felforr a vz, hozzáadom a brokkolit, karfiolt. ??jraforrásnál mindez kész is van, leöntöm róla a vzet.
      Közben nekiállok a husinak.
      Vöröshagymát megtiszttom, kockára vágom,és megpirtom kevés olajon. Pörköltalapot késztek, kevés lével. Belerakom a darálthúst, és a gombát. Puhára főzőm, majorannával, borssal, sóval zestem.
      A tepsit egy kicsit kivajazom, majd eltertem rajta a főtt zöldségeket, utána rárakom a gombáshusit is.
      Felütök 4db tojást, megsózom, és összekeverem a tejföllel. Mindezt szintén beöntöm a tepsibe fakanállal eloszlatom.
      Előmelegtett sütőben 200fokon kb.20-25percig sütöm.

      A nem fogyizóknak rizzsel tálalom.
      Jó étvágyat!

      Tanácsok:
      A lent megadott kalória, a ch, és a zsrtartalom egy adagra vonatkozik!

      egy adag = rendes adag, biztosan jól fogsz lakni!


      Ha még mindig soknak tartod az adatokat, akkor késztheted szárazabb húsból is.

      Elkésztési idő: 50 perc
      Kalóriatartalom: 500 kcal


      Tepsis sült zöldségek füstölt sajtos mámorban Update1 recept
      Hozzávalók:
      20 dkg laskagomba
      2 db cukkini
      1 padlizsán
      2 fej vöröshagyma
      4-5 paradicsom
      4 pár virsli
      20 dkg füstölt mozzarella
      tengeri só
      őrölt fekete bors
      fokhagyma bors
      1-2 evőkanál, vegeta
      1 pohár vz

      Elkésztés:
      Ezt a fogást két okból nem találod a vendéglők étlapján. Az egyik, hogy a hosszú neve miatt nem fér rá. A másik, hogy amint elkészül, nincs az a konyhai személyzet, amelyik rögtön meg ne enné?
      A zöldségeket megmossuk, a paradicsomot meghámozzuk. A padlizsánt és a cukkinit hosszában félbevágjuk, majd kb. fél centis cskokra aprtjuk. A laskagombákat félbevágjuk, a vöröshagymát, a paradicsomot és a virslit felkarikázzuk. (Vagy minderre a kuktamunkára felkérünk valaki mást.)
      A sütőt 200-220 fokra előmelegtjük. De vigyázat: azt már a Neoton együttes is megénekelte, hogy 220 fölött elveszted a valóságot (itt konkrétan a kaját, ami bizony elhamvadhat). A zöldségeket és a virslit egy mély jénai tálba, vagy tepsibe tesszük, tengeri sóval, borssal, fokhagyma borssal, vegetával gazdagon meghintjük. Az egészet összeforgatjuk, ráöntjük a pohár vizet és reszelt füstölt sajttal gondosan bebortjuk.

      A tál vagy tepsi tetejét alufóliával lefedjük a 30-40 perces párolás alatt, majd az alufóliát levesszük, és mennyei ételünket addig sütjük, mg aranysárga koronaként rá nem szilárdul a sajt

      Tanácsok:
      Javasolt köret: kovászos uborka.
      Javasolt ital: félszáraz pezsgő.


      lángos recept
      Hozzávalók:
      -20dkg liszt + 2ek
      -20dkg krumpli
      -2dl langyos vz
      -1dkg élesztő
      -só

      Elkésztés:
      A krumplit héjában megfőzzük majd főzés után megtiszttjuk és áttörjük.
      Az élesztőt 1dl langyos vzben és két kanál lisztben felfuttatjuk,majd hozzáadjuk az áttört krumplit,a 20dkg lisztet,1dl lanyos vizet és a sót.í¢??sszedolgozzuk és letakarva egy órán keresztűl kelesztjük.majd 4dkg-os cipókra osztjuk és még fél órán át állni hagyjuk.Kézzel laposra nyomkodva forró olajon megsütjük.
      Kapros vagy fokhagymás tejföllel tálaljuk!

      Tanácsok:
      Hirtelen sűl,ezért figyeljünk oda késztése közben!

      Elkésztési idő: 120 perc



      Brassói aprópecsenye recept
      Hozzávalók:
      40 dkg hús felkockázva
      1 fej vöröshagyma
      2-4 gerezd fokhagyma

      bors
      2-3 teáskanál őrölt pirospaprika
      burgonya felkockázva 5-6 db

      Elkésztés:
      Az apróra vágott vöröshagymát olajon megfonnyasztjuk,beletesszük a húst,ami levet fog engedni.Zsrjára sütjük.(amg el nem fő a saját leve)Ezután fűszerezzük és felöntjük vzzel h. újnyira ellepje. Fedő rá. 20 perc után fedő le és ritka kevergetés mellett,ismét zsrjára sütjük.Ennyi idő alatt puhára kellet főnie.Tűz lekapcs.Rátesszük az apróra vágott fokhagymát,összekeverjük.Közben a kockára vágott burgonyát olajban aranysárgára sütjük enyhén megsózzuk.A végén az egészet összekeverjük.És kész

      Tanácsok:
      Savanyúságnak vöröskáposztát, sav.káposztát ajánlok hozzá. Jó étvágyat!


      Lasagne recept


      Hozzávalók:
      30-40 dkg ricotta túró
      3 tojás
      2-3 szál újhagyma
      3 gerezd fokhagyma
      2 dl sürtett paradicsom (Passata di Pomodoro)
      35 dkg darált pmell (vagy más darálthusi)
      2 egész mozarella
      3-4 szem koktélparadicsom
      olasz fűszerkeverék, só, bors, bazsalikom

      Elkésztés:
      A ricottát összekeverni a tojásokkal, sóval és frissen őrölt borssal. A darálthúst az aprtott újhagymával,átpréselt fokhagymával, só, bors, bazsalikom, oregánó és olasz fűszerkeverékkel keverni. Egy jénai vagy más sütőtál aljára rétegezni a ricottát, erre jön a paradicsompüré amelyet borssal, sóval és bazsalikommal zestünk, majd a darálthús. A tetejére mozarellát karikázunk és néhány karika koktélparadicsommal dsztjük. 180 fokos sütőben kb. fél órán át sütjük. De ne fedjétek le mert akkor nem gőzölög el a lé amit a túró és husi, paradicsomlé enged, és eléggé leveses lesz. (de gy sem rossz, mert én letakartam

      Tanácsok:
      Nincs különösebb, szerintem mennyei aki szereti az olasz ételeket de ch mentes diétán van ! Tészta helyett lehet cukkinit karikázni közé
      A kcal tartalom az egészre vonatkozik, ebből lesz egy jó 4-5 adag.

      Elkésztési idő: 40 perc
      Kalóriatartalom: 1500 kcal

    Oldal: 1 / 3 1 2 3 UtolsóUtolsó


    Téma információ

    Témát böngésző felhasználók

    Jelenleg 1 felhasználó böngészi ezt a témát. (0 regisztrált és 1 vendég)

    Hasonló témák

    1. Válaszok: 0
      Utolsó hozzászólás: 2017-02-24, 20:05
    2. Szaktópróba (Just Married) 2003
      By szigo in forum Szinkronos filmek
      Válaszok: 0
      Utolsó hozzászólás: 2013-08-18, 07:39
    3. Mit csinálnál ha megnyernéd az 5ős lottót?
      By Szaki10 in forum Dumaláda
      Válaszok: 120
      Utolsó hozzászólás: 2010-12-16, 08:36

    Hozzászólás szabályai

    • Új témákat nem hozhatsz létre
    • Válaszokat nem küldhetsz
    • Fájlokat nem csatolhatsz
    • A hozzászólásaidat nem módosíthatod
    •  
    • BB code is Bekapcsolva
    • Pofik Bekapcsolva
    • Az [IMG] kód Bekapcsolva
    • [VIDEO] code is kikapcsolva
    • A HTML kód kikapcsolva
    BACK TO TOP