Belépés   Regisztráció
Belépés
Felhasználónév
Jelszó: Elfelejtett jelszó?

HHW.hu
Filmek
TV Sorozatok Feliratos filmek Szinkronos filmek HD és Blu-ray Karácsony Online nézhető filmek Film kollekciók Mobilos filmek Rajzfilmek Dokumentum filmek Horror filmek Magyar filmek DVD ISO HUN DVD ISO ENG DVD-Rip ENG 3D filmek Zenés filmek
Zenék
Zenei Kérések Videóklippek, koncertfelvételek OST Single
Játékok
Játék Kérések
XXX
XXX Játékok XXX Magyar XXX Sorozatok, Gyűjtemények XXX Képek XXX Magazinok, képregények XXX Videók és Rövid filmek
Mobil
Mobilos filmek Mobilos programok Androidos játékok Mobil Háttérképek Csengőhangok
Programok
Windows Op. ISO ENG Windwos Op. ISO HUN Microsoft Office MacOS Program Kérések
Háttérképek
Templates Háttérképek Témák
E-könyvek
E-könyv Kérések Külföldi könyvek Hangoskönyvek Külföldi magazinok Gyerek hangoskönyvek Gyerekdalok
HHW.hu Letöltések E-könyvek Sándor Klára - Nyelvrokonság és hunhagyomány

• 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rétegzési módok
Sándor Klára - Nyelvrokonság és hunhagyomány
Nem elérhető jeszenakjanos
Uploader
Üzenetek: 4,265
Témák: 4,005
Értékelés: 0
2025-08-29, 12:03
Sándor Klára - Nyelvrokonság és hunhagyomány
[Kép: MjA1NDk2Mg.jpg]
„Sándor Klára jól ír. Stílusa könnyed és szellemes, szövege olvastatja magát. Bizonyítja, hogy álmodozásmentesen is hihetetlenül izgalmas az a történeti tabló, amely az olvasó elé tárul.”
(Dr. Kincses-Nagy Éva, a Szegedi Tudományegyetem adjunktusa)

Sokan nem szívesen mondanak le az „Attila-örökségről”, bár elfogadják a finnugor nyelvészeti érveket. Igazuk van: a nyelvészet és a művelődéstörténet tényei nemhogy kizárják, sőt, kiegészítik egymást.
Egy nyelv története nem azonos a nép történetével, s a nyelv csupán az egyik, de nem feltétlen a legfontosabb ismérve az etnikumnak.
„Sándor Klára jól ír.” – valóban. Tudatosan kerüli a tudományos prózára jellemző nehézkességet. Hozzáértéssel és elfogulatlansággal válaszolja meg a kényessé vált kérdéseket és ebben bizonyosan egyedülálló.

„Ezt a könyvet azért írtam, hogy megmutassam: a nyelvtörténet valósága és a mondák igazsága megfér egymás mellett. Összhangba hozható, hogy a magyar nyelv az urálinak (ezen belül finnugornak) nevezett nyelvekkel mutatja a legtöbb közös vonást, hogy a magyarok »török népként« érkeztek a Kárpát-medencébe, s hogy évszázadok óta hun eredetűnek tartják magukat.
Azért is írtam ezt a könyvet, mert érdekes megfigyelni, milyen forrásból származik egy-egy motívum, gondolat, hogyan alakult át, esett részekre, alakult újra, de már más hangsúlyokkal egésszé, hogyan szőtték bele a darabkákat más történetekbe. Úgy tűnik, a magyar csodaszarvasmondák több mitológiai réteget, több nép meséit ötvözték magyarrá – ahogyan sok nép keveredése hozta létre azt a népességet és azt a kultúrát is, amit magyarnak nevezünk. E történeti rétegződésnek szintén megtaláljuk a nyomát a csodaszarvas mondájában. Egész történelmünk erről szólt: népek, kultúrák sokszínű egységbe olvasztásáról.
És azért is írtam ezt a könyvet, mert nem szeretem, hogy csínbe került a mi szarvasunk: az ország egyik fele áhítattal kitömött bálvánnyá merevíti, a másik meg nevet rajta – mindkét viselkedés képes halálos sebet ejteni a halhatatlannak hitt agancsoson. És túlságosan szeretem én ezt a szarvast ahhoz, hogy csöndben figyeljem, miként válik a megosztottság prédájává.”
Sándor Klára

Sándor Klára nyelvész. A József Attila Tudományegyetemen magyar–turkológia–magyar nyelvtörténet szakon végzett, azóta az egyetem (2000 óta Szegedi Tudományegyetem) oktatója. Kutatási területe kezdetben a honfoglalás előtti török-magyar kapcsolatok volt, jelenleg a nyelvi változások elmélete (evolúciós nyelvészet), a nyelvszociológia és a székely írás története. pdf 2011 8mb

Kód:
https://data.hu/get/14704770/NYELOPDF.zip
A szerző üzeneteinek keresése
Válaszol

Üzenetek ebben a témában
RE: Sándor Klára - Nyelvrokonság és hunhagyomány - szerző jeszenakjanos - 2025-08-29, 12:03

Hasonló témák...
Téma: Szerző Válaszok: Megtekintések: Utolsó üzenet
  Takáts Sándor - A régi Magyarország jókedve jeszenakjanos 0 32 2026-02-05, 16:30
Utolsó üzenet: jeszenakjanos
  Seres István - Karikással a szabadságért. Rózsa Sándor és betyárserege 1848-ban jeszenakjanos 0 56 2025-12-09, 22:12
  Katona Sándor - A Honfoglalás Ténye és Hadtörténeti értékelése jeszenakjanos 0 53 2025-12-07, 18:44
  Hegyi Klára Zimányi Vera - Az Oszmán Birodalom Európában jeszenakjanos 0 34 2025-12-02, 17:51
  Margay Sándor - Ferencváros jeszenakjanos 0 91 2025-09-28, 15:19
  Lestyán Sándor - Jóskönyv, álomfejtés jeszenakjanos 0 92 2025-09-25, 21:29
  Szilágyi Sándor-Neoavantgard tendenciák a magyar fotóművészetben 1965-84 jeszenakjanos 0 90 2025-07-23, 07:57
  Fehér Klára - Vakáció Magyarországon jeszenakjanos 0 122 2025-07-23, 07:52
  Bancsik Zsolt Juhász Imre Lajos Sándor - Ábrázoló geometria jeszenakjanos 0 140 2025-07-01, 16:15
  Bóna Klára - Hány évig élt Matuzsálem? jeszenakjanos 0 112 2025-03-26, 10:35

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Jelenlevő felhasználók ebben a témában:
2 Vendég

•  
  • Vissza a lap tetejére  
  • Lite mode  
  •  Kapcsolat
Theme © 2014 iAndrew
Magyar fordítás: Sz.Gábor
Fejlesztő: MyBB, © 2002-2026 MyBB Group.
Lineáris
Rétegezett
Megtekintés nyomtatható verzióban
Feliratkozás a témára
Szavazás hozzáadása ehhez a témához
Send thread to a friend