2007-12-19, 16:09
![[Kép: egytaletelek.jpg]](http://www.tutireceptek.hu/pic/egytaletelek.jpg)
Egytálételek
Cézár saláta, ahogy egy szakácstól tanultam és ahogy a volt munkahelyemen kész. recept
Hozzávalók:
1 tojás sárgája
1 teáskanál dijoni mustár
olaj, felesben ét és oliva
3 bors fűszerkeverék
1csipet oregánó
1csipet bazsalikom
1csipet petrezselyem
1-2 gerezd fokhagyma
1 nyelet citromlé
1-2 csipet só
kb 1dl tejszín lehet egy nyelet tejet is még
fejenként 1/2 jég- v. fejessaláta
15dkg csirkemell
pirított kenyérkocka
2teáskanál parmezán
soha nem mérem, már ráállt a kezem
Elkészítés:
Majdnem olyan mint a majonéz, tojássárgáját dijonival kikeverni, majd az olajból annyi amíg krémes állagú nem lesz és nem folyik ki az edényből, és kézi habverővel szoktam keverni. Ezek után bele a fűszerek, hogy kicsit kesernyésen pikáns legyen. A sűrű állaga még mindig megvan, ezek után a nyelet tej, és a tejszín í??gy kell önteni, hogy ne legyen híg.
Csirkemellet megszórom sóval és hárombors kev. majd olivaolajon aranyszínűre sütöm és felcsíkozom. kenyérkockákat előkészítem
Salátát leveleire szedem, 1 sort tányérra teszek, megszórom a hússal, kenyérkockával öntetet locsolok rá, még 1 sor levél, hús kenyérkocka, öntet és parmezánnal megszórom. Lehet díszíteni paradicsommal, hogy még színesebb legyen.
Elkészítési idő: 30 perc
Csirkecomb pékné módra recept
Hozzávalók:
4 személyre:
80 dkg burgonya,
só,
15 dkg húsos füstölt szalonna,
4 nagy csirkecomb,
grill- vagy flekkenfűszer,
50 dkg aprószemű vöröshagyma
Elkészítés:
A krumplit sós vízben nem túl puhára főzzük, leszűrjük, meghámozzuk, majd karikákra vágjuk. A szalonnát vékonyan felszeleteljük, a felével kibélelünk egy nagy, mély tűzálló tálat, és a burgonyát beleterítjük. A csirkecombokat megtisztítjuk, grill- vagy flekkenfűszerrel bedörzsöljük és a krumplira fektetjük. A hagymát meghámozzuk és egészben vagy félbevágva a combok köré rakjuk. A maradék szalonnaszeleteket a hagymára fektetjük. 200 fokos sütőben kb. 45 percig sütjük, közben a tál tartalma a légkeveréssel egyenletesen megpirul. Akkor jó, ha a csirke bőre és a hagyma egyaránt szép barnára sült.
A tűzálló tálban visszük asztalra, és ecetes savanyúsággal kínáljuk.
Bácskai rizseshús recept
Hozzávalók:
50 dkg sertéslapocka
1 nagy fej hagyma
30 dkg zöldpaprika
15 dkg paradicsom
4+2 evőkanál olaj
1 kávéskanál pirospaprika
25 dkg közepes szemű rizs
4-5 szál petrezselyem
Elkészítés:
Előkészítés: A húst leöblítjük, apró kockákra vágjuk. A hagymát meghámozzuk, finomra aprítjuk. A zöldpaprikát megmossuk, kicsumázzuk, felkarikázzuk. A paradicsomot leforrázzuk, meghámozzuk, apróra vágjuk.
Elkészítés: Felforrósítunk 4 evőkanál olajat, és megfonnyasztjuk benne a hagymát, rádobjuk a húst, erős tűzön fehéredésig pirítjuk. Megszórjuk a pirospaprikával, ízlés szerint sóval, és saját levében, fedő alatt 20 percig főzzük. Hozzáadjuk a zöldpaprikát és a paradicsomot, és az egészet további 20-25 percig pároljuk, azaz pörköltet készítünk. A sütőt előmelegítjük 200 ??í‚°C-ra (gázsütő 3. fokozat) A rizst megmossuk, lecsepegtetjük. A maradék 2 evőkanál olajat felforrósítjuk, rádobjuk a rizst, 2-3 percig pirítjuk. A rizst a húshoz adjuk, felöntjük 5 dl forró vízzel, egy kevés sót adunk hozzá, összekeverjük, felforraljuk, és áttesszük egy csinos tűzálló tálba (ebben fogjuk tálalni). Lefedjük, és a forró sütőben az egészet puhára pároljuk (20 perc), félidőben egyszer megkeverjük, és többet nem! Néhány paprika- és paradicsomszelettel, vágott petrezselyemmel díszíthetjük, azonnal tálaljuk.
Tejszínes csirkemellfilé recept
Hozzávalók:
csirkemellfilé,félcsomag spagetti tészta,só,bors,fokhagyma,kevéske olaj,trapista sajt a sűritéshez, salátalevél.0.5 liter főzőtejszín,oregano
Elkészítés:
A tésztát megfőzzük és félretesszük.Kevés olajat öntünk a serpenyőbe(én wokba készítem), A felcsíkozott csírkemellfilét az olajon barnára pirítjuk majd ízlés szerint fűszerezzük sóval,borssal és áttört fokhagymával.Felöntjük teszínnel és miután az egész átforrósodott besűrítjük a lereszelt trapistával és a tésztát is beleöntjük.Végűl beletépkedünk pár salátalevelet megszórjuk oreganoval és tálaljuk.
Tanácsok:
Bárhogy fűzerezhetjük ezt az ételt.Nyugottan kihagyhatjuk az oreganot(ezt az olaszos íz miatt teszem bele)
Elkészítési idő: 30 perc
Rakottas, ahogy én szeretem recept
Hozzávalók:
6 adaghoz:
500g darálthús (lapocka)
1fej vöröshagyma
150g gomba
kevés olaj
paprika, só, majoranna, bors
450g sárgahüvelyű bab
450g brokkoli
450g karfiol
4db tojás
450g tejföl
Elkészítés:
A babot felrakom sós vízben főzni. Amikor felforr a víz, hozzáadom a brokkolit, karfiolt. újraforrásnál mindez kész is van, leöntöm róla a vízet.
Közben nekiállok a husinak.
Vöröshagymát megtisztítom, kockára vágom,és megpirítom kevés olajon. Pörköltalapot készítek, kevés lével. Belerakom a darálthúst, és a gombát. Puhára főzőm, majorannával, borssal, sóval ízesítem.
A tepsit egy kicsit kivajazom, majd elterítem rajta a főtt zöldségeket, utána rárakom a gombáshusit is.
Felütök 4db tojást, megsózom, és összekeverem a tejföllel. Mindezt szintén beöntöm a tepsibe fakanállal eloszlatom.
Előmelegített sütőben 200fokon kb.20-25percig sütöm.
A nem fogyizóknak rizzsel tálalom.
Jó étvágyat!
Tanácsok:
A lent megadott kalória, a ch, és a zsírtartalom egy adagra vonatkozik!
egy adag = rendes adag, biztosan jól fogsz lakni!
Ha még mindig soknak tartod az adatokat, akkor készítheted szárazabb húsból is.
Elkészítési idő: 50 perc
Kalóriatartalom: 500 kcal
Tepsis sült zöldségek füstölt sajtos mámorban Update1 recept
Hozzávalók:
20 dkg laskagomba
2 db cukkini
1 padlizsán
2 fej vöröshagyma
4-5 paradicsom
4 pár virsli
20 dkg füstölt mozzarella
tengeri só
őrölt fekete bors
fokhagyma bors
1-2 evőkanál, vegeta
1 pohár víz
Elkészítés:
Ezt a fogást két okból nem találod a vendéglők étlapján. Az egyik, hogy a hosszú neve miatt nem fér rá. A másik, hogy amint elkészül, nincs az a konyhai személyzet, amelyik rögtön meg ne enné?
A zöldségeket megmossuk, a paradicsomot meghámozzuk. A padlizsánt és a cukkinit hosszában félbevágjuk, majd kb. fél centis csíkokra aprítjuk. A laskagombákat félbevágjuk, a vöröshagymát, a paradicsomot és a virslit felkarikázzuk. (Vagy minderre a kuktamunkára felkérünk valaki mást.)
A sütőt 200-220 fokra előmelegítjük. De vigyázat: azt már a Neoton együttes is megénekelte, hogy 220 fölött elveszted a valóságot (itt konkrétan a kaját, ami bizony elhamvadhat). A zöldségeket és a virslit egy mély jénai tálba, vagy tepsibe tesszük, tengeri sóval, borssal, fokhagyma borssal, vegetával gazdagon meghintjük. Az egészet összeforgatjuk, ráöntjük a pohár vizet és reszelt füstölt sajttal gondosan beborítjuk.
A tál vagy tepsi tetejét alufóliával lefedjük a 30-40 perces párolás alatt, majd az alufóliát levesszük, és mennyei ételünket addig sütjük, míg aranysárga koronaként rá nem szilárdul a sajt
Tanácsok:
Javasolt köret: kovászos uborka.
Javasolt ital: félszáraz pezsgő.
lángos recept
Hozzávalók:
-20dkg liszt + 2ek
-20dkg krumpli
-2dl langyos víz
-1dkg élesztő
-só
Elkészítés:
A krumplit héjában megfőzzük majd főzés után megtisztítjuk és áttörjük.
Az élesztőt 1dl langyos vízben és két kanál lisztben felfuttatjuk,majd hozzáadjuk az áttört krumplit,a 20dkg lisztet,1dl lanyos vizet és a sót.ősszedolgozzuk és letakarva egy órán keresztűl kelesztjük.majd 4dkg-os cipókra osztjuk és még fél órán át állni hagyjuk.Kézzel laposra nyomkodva forró olajon megsütjük.
Kapros vagy fokhagymás tejföllel tálaljuk!
Tanácsok:
Hirtelen sűl,ezért figyeljünk oda készítése közben!
Elkészítési idő: 120 perc
Brassói aprópecsenye recept
Hozzávalók:
40 dkg hús felkockázva
1 fej vöröshagyma
2-4 gerezd fokhagyma
só
bors
2-3 teáskanál őrölt pirospaprika
burgonya felkockázva 5-6 db
Elkészítés:
Az apróra vágott vöröshagymát olajon megfonnyasztjuk,beletesszük a húst,ami levet fog engedni.Zsírjára sütjük.(amíg el nem fő a saját leve)Ezután fűszerezzük és felöntjük vízzel h. újnyira ellepje. Fedő rá. 20 perc után fedő le és ritka kevergetés mellett,ismét zsírjára sütjük.Ennyi idő alatt puhára kellet főnie.Tűz lekapcs.Rátesszük az apróra vágott fokhagymát,összekeverjük.Közben a kockára vágott burgonyát olajban aranysárgára sütjük enyhén megsózzuk.A végén az egészet összekeverjük.És kész
Tanácsok:
Savanyúságnak vöröskáposztát, sav.káposztát ajánlok hozzá. Jó étvágyat!
Lasagne recept
Hozzávalók:
30-40 dkg ricotta túró
3 tojás
2-3 szál újhagyma
3 gerezd fokhagyma
2 dl sürített paradicsom (Passata di Pomodoro)
35 dkg darált pmell (vagy más darálthusi)
2 egész mozarella
3-4 szem koktélparadicsom
olasz fűszerkeverék, só, bors, bazsalikom
Elkészítés:
A ricottát összekeverni a tojásokkal, sóval és frissen őrölt borssal. A darálthúst az aprított újhagymával,átpréselt fokhagymával, só, bors, bazsalikom, oregánó és olasz fűszerkeverékkel keverni. Egy jénai vagy más sütőtál aljára rétegezni a ricottát, erre jön a paradicsompüré amelyet borssal, sóval és bazsalikommal ízesítünk, majd a darálthús. A tetejére mozarellát karikázunk és néhány karika koktélparadicsommal díszítjük. 180 fokos sütőben kb. fél órán át sütjük. De ne fedjétek le mert akkor nem gőzölög el a lé amit a túró és husi, paradicsomlé enged, és eléggé leveses lesz. (de így sem rossz, mert én letakartam
Tanácsok:
Nincs különösebb, szerintem mennyei aki szereti az olasz ételeket de ch mentes diétán van ! Tészta helyett lehet cukkinit karikázni közé
A kcal tartalom az egészre vonatkozik, ebből lesz egy jó 4-5 adag.
Elkészítési idő: 40 perc
Kalóriatartalom: 1500 kcal