• 0 szavazat - átlag 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Polcz Alaine - Magam világa
Polcz Alaine - Magam világa
[Kép: MjAwODk0OA.jpg]
„Én csalódtam a szerelemben és Istenben is. Ha azt, ami a háborúban volt, amit átéltem másokkal együtt, ha azt megengedte, akkor nincs Isten. Aztán rájöttem, hogy a háborút mi emberek csináltuk, nem kértünk engedélyt hozzá, mert szabadok is vagyunk. Meg aztán Isten nem kívül, hanem belül van. Mindenkinek olyan az istene és a szerelme, amilyet magának megteremt.”
„Az, hogy elhurcoltak, megerőszakoltak, kemény iskola volt. A szexualitás nekem két iszonyatos ütéssel kezdődött. Az első szerelmem, a férjem, aki életemben először megcsókolt, már a nászút alatt megcsalt, és megfertőzött. Utána meg az oroszok. Hát értheti ezt, el tudja viselni ezt egy fiatal nő? Tudja. A nyitja nagyon egyszerű: még nagyobb szörnyűségek vettek körül.”

Polcz Alaine pszichológus, író, tanatológus születésének 100. évfordulója alkalmából jelenik meg ez a kötet, amely a szerző életútját, szerteágazó szakmai és írói munkásságát mutatja be, megidézve ennek a különös női sorsnak a jelentősebb fordulópontjait is. Az emlékkönyvben Polcz Alaine írásaiból, interjúiból és levelezéséből vett idézetek segítségével rajzolódik ki a pályakép teljes íve, követve az életrajzi kronológiát, a fiatalkor nélkülözésekkel és megpróbáltatásokkal terhelt időszakától a tanatológusként és íróként beérkező szerző utolsó éveiig.
A személyes, a szakmai és az írói kanyarulatok persze éppúgy szövevényesen kapcsolódnak az emlékkönyvben, ahogy Polcz Alaine életét is jellemezte a folytonos útkeresés és a vele történt eseményeket illető önreflexió. A kötet kronologikus szerkezete feltárja egy sokféle irányban, tudatosan építkező intellektus szellemi és személyes eseménytörténetének alakulását.
A Polcz-centenáriumot méltóképpen reprezentáló könyv számos fényképet, dokumentumot, korabeli cikket közöl, valamint a szerző hagyatékából újonnan előkerült leveleit Mészöly Miklóshoz. pdf 2022 10mb

Kód:
https://data.hu/get/14676323/PALPDF.zip
Válaszol

Üzenetek ebben a témában
RE: Polcz Alaine - Magam világa - szerző jeszenakjanos - 2025-07-17, 16:22

Hasonló témák...
Téma: Szerző Válaszok: Megtekintések: Utolsó üzenet
  Polcz Alaine - Ideje a meghalásnak jeszenakjanos 0 52 2025-12-30, 12:43
Utolsó üzenet: jeszenakjanos
  Oláh Attila - A pozitiv pszichológia világa jeszenakjanos 0 49 2025-12-02, 17:07
  George R.R. Martin - A tűz és jég világa jeszenakjanos 0 117 2025-08-29, 11:12
  Dr. A. Van Deursen - A Biblia világa képekben jeszenakjanos 0 510 2020-07-27, 08:39
  Tolkien világa - Középfölde festményei jeszenakjanos 0 739 2019-10-03, 13:31
  Polcz Alaine - Ideje a meghalásnak jeszenakjanos 0 1,494 2019-08-21, 16:55

Digg   Delicious   Reddit   Facebook   Twitter   StumbleUpon  

Jelenlevő felhasználók ebben a témában:
1 Vendég