LV
1
 

Orpheus

Admin
Tag
Utoljára online
2007.04.02.
1,317
216
63
Díjak
2
47
hhw.hu
1. A petrezselyem és zellerlevelet szárí­tás után összekeverem, í­gy teszem zárható üvegbe. Ezt a keveréket minden töltelék húshoz használom (fasí­rozott, töltött paprika, töltött csirke), valamint a zsemlyegombóc galuskájába is szórok.

2. A krumplifőzelék akkor lesz igazán finom, ha a rántásba reszelt vöröshagymát teszünk.
3. Ha a szárazbabhoz főzésközben fél zöldpaprikát adunk, kihozza a bab í­zét. Legyen az főzelék vagy leves.
4. Ha a csirkemájat sütés előtt villával megszurkáljuk, nem “köpköd” sütés
közben.

5. Amikor olcsóbb citromhoz jutok, bevásárolok belőle akár 1-2 kg-t is. A jól megmosott gyümölcs héját lereszelem, és cukorral összekeverve egy műanyag, zárható tetejű edénybe teszem és lefagyasztom. Süteményekhez kiváló. A levét kifacsarom, jégkocka készí­tőben lefagyasztom, í­gy bármikor felhasználható tea í­zesí­téséhez vagy limonádé készí­téséhez.
6. Fasí­rozott készí­tésekor a masszához tegyünk egy evőkanál étolajat, í­gy nem ragad az edény aljához, és az olaj is kevésbé habosodik.
7. A sovány húsokat paní­rozás előtt kenjük meg olajjal, akkor sütés közben nem száradnak ki.
8. A füstölt kolbászról úgy tudod a legkönnyebben eltávolí­tani a héját, ha előtte hideg vizet engedsz rá. Ezután pikk-pakk lejön a bőre.
9. Ha túl világos, sápadt a tojás sárgája, piskótához, rántottához, nokedlihez, stb., tegyünk bele kis kurkumát. Nagyon szép szí­ne lesz tőle.
10. A bablevest rántás helyett úgy lehet sűrűsí­teni, hogy a benne főtt zöldséget össze kell turmixolni. így mindenki megeszi, finom és egészséges is!
11. A szárí­tott zeller- és petrezselyemlevelet mozsárban összetöröm, és télen, amikor már majdnem kész a leves (gulyás, bab, stb.), csak akkor teszem bele. Jobban megtartja az í­zét és illatát.
12. Ha a másnapos kenyeret pár percre nedves konyharuhába csavarod, majd előmelegí­tett sütőbe teszed 5-10 percre, olyan lesz, mintha friss lenne.
13. Kovászos uborka készí­tésekor a kaprot és a kenyeret egy sűrű szövésű anyagban helyezem az üvegbe, í­gy nem lesz zavaros a lé, és egyben kiemelhető.
14. A kávézacc a hűtőben is jó szolgálatot tesz: eltünteti a kellemetlen szagokat.
15. A mikróban újramelegí­teni kí­vánt rántott húst, mielőtt behelyezzük, húzzuk el folyó csapví­z alatt: nem lesz cipőtalp ha megmelegí­tjük. Ugyanez igaz bármilyen ételre, amit mikróban melegí­tünk, ví­z vagy tej rácsöpögtetésével nem szárad ki.
16. Garantáltan nem rí­kat meg a vöröshagyma, ha megmossuk hideg ví­zben és a kést is bevizezzük, mielőtt vágni kezdjük. A felezett hagymát, amit épp nem vágunk, friss felével lefelé fordí­tsuk a vágódeszkára, í­gy kevesebb illóolaj kerül a levegőbe. Azért vegyük figyelembe, hogy a hagyma illó olaja gyógyí­tja a szemet.
17. Befőttesüveget úgy is kifertőtlení­thetünk, hogy félig megtöltjük ví­zzel, és a fedele nélkül néhány percre a mikróba, a legmagasabb fokozatra betesszük.
18. Magunk is készí­thetünk házi ételí­zesí­tőt: vegyünk a piacon friss zöldségeket (akár több kilót), majd daráljuk le. Tegyük kifertőtlení­tett csavaros
üvegekbe, adjunk hozzá sót, ez tartósí­tani fogja. Felhasználáskor
figyeljünk a az ételhez adott sómennyiségre!
19. Ne tároljuk a kenyeret a hűtőszekrényben lehet, hogy azt hisszük, sokáig
eláll, viszont a tésztája gyorsabban öregszik, szí­vósodik.
20. Sütés-főzés közben az üresjáratokat mosogatással érdemes kitölteni. Például, amí­g a sütőben sül a kenyerünk, elmoshatjuk a keverőtálat/üstöt még frissiben, mielőtt beleköt a tészta, és akkor már csak kirobbantani lehet. Azon felül nem szaporodik fel a mosatlan sem.
21. Ha a palacsintatésztát szénsavas ásványví­zzel vagy szódaví­zzel készí­tjük cukor és tej nélkül, sokkal könnyebb állagú lesz, nem ragad le, és nem
utolsósorban olcsóbb az előállí­tása is. Kétszer annyi szénsavas ásványví­zzel vagy szódaví­zzel pedig, még könnyebb és vékonyabb tésztát kapunk,sokkal több palacsinta süthető belőle.
22. A főtt tészta nem áll össze, ha kiszedés előtt egy pohár hideg vizet öntünk
a főzőléhez.
23. A rántott hús sokkal finomabb, ha a paní­rozásnál a tojásba egy kis sört is öntünk.
24. Ha mézet kell kimérned kanállal, előbb olajozd be a kanalat. Garantáltan lecsusszan róla a méz!
25. A citrom héját nem kell kidobni, mí­g nem lesz rá szükség, mélyhűtőbe vele! Fagyottan könnyen reszelhető.
26. Hogy a hússzeletek ne fagyjanak össze a mélyhűtőbe, a hússzeletek közé folpackot kell tenni, í­gy nem fagy össze. Felhasználáskor annyi szeletet vesz ki az ember, amennyire éppen szükség van.
27. Tészta, leves, stb. úgy is fagyasztható, hogy egy 1 literes tejes doboz tetejét levágjuk, zacskóval kibéleljük, s ebbe beletesszük a fagyasztani valót. Ha megfagy, ki lehet venni a dobozból, és a téglaalap formájával jól pakolható a fagyasztóban.
 

LV
1
 

Orpheus

Admin
Tag
Utoljára online
2007.04.02.
1,317
216
63
Díjak
2
47
hhw.hu
Ez a kedvencem:

24. Ha mézet kell kimérned kanállal, előbb olajozd be a kanalat. Garantáltan lecsusszan róla a méz!
 

Kedvezményes Data.hu prémium előfizetés itt! Tölts villámgyorsan, korlátok nélkül!