Guest

Vendég
Hozzávalók:
kb.30 kg.marha- vagy sertéscomb (vagy lapocka),füstölt hús (lehet csülök,oldalas..),3 db
sárgarépa,2-3 db fehérrépa, 50 kb.barna- vagy tarkabab, 1 nagy,vagy 2 kicsi vöröshagyma, kevés zsí­r vagy olaj,p.paprika,í­zlés szerit ő.kömény,ő.bors,delikát,1-2 babérlevél.
a nokedlihez:3 tojás,pici só,liszt.

Elkészí­tés:
A kockára vágott v.hagymát a zsiradékon megfonnyasztom,és a kockákra vágott húst belerakom.í­í‚zesí­tem p.paprikával és delikáttal,felöntöm ví­zzel(ha kell pótolom!),és jó sűrű pörköltet készí­tek belőle.A babot előző este,vagy 1-2 órával főzés előtt megmosom,és meleg ví­zben beáztatom,majd felteszem enyhén sós,babérleveles ví­zben főni.(Ha kell pótoljuk a vizet,kb.1 óra alatt puhul meg a bab.)A füstölt húst szintén megmosom,ha kell beáztatom,és azt is megfőzöm.(De a ví­zbe nem kell sót tenni.)Ha a bab már megfőtt,akkor a megtisztí­tott,karikára vágott zöldségeket hozzáadom,és azt is puhára főzöm.Majd a kész pörköltet hozzákavarom,és beleszaggatom a nokedlit.Nokedlit 3 felvert tojásból,pici sóval és annyi liszt hozzáadásával kell készí­teni,hogy ne legyen se túl kemény,se túl lágy a tészta.Amikor a nokedli megfőtt,a főtt füstölt húst is felvágva hozzáadom a leveshez,és ő.köménnyel,pici borssal (szükség esetén delikáttal vagy sóval)fűszerezem.
Fel lehet használni a füstölt hús levét is a bab főzése során (a zsiradékot le kell szedni a füstölt hús levéről),í­gy pikánsabb í­zű levest kapunk. A bab első főzőlevét le is lehet önteni,ebben az esetben nem lesz annyira puffasztó a bab.
Ha nincs otthon f.hús el is lehet hagyni,ekkor csak a marha- vagy sertéshúsból készí­tjük el.

Elkészí­tési idő: 90 perc
 

Kedvezményes Data.hu prémium előfizetés itt! Tölts villámgyorsan, korlátok nélkül!