Ebben a leckében a kijelölő eszközök használatáról, főbb jellemzőiről fogok beszélni.

Három fő kijelölő eszközcsoport található a Photoshopban. Vannak az alakzat kijelölők, a szabadkezűek és a varázspálca (én gy hvom őket ). Nézzük is az első csoportot.


Itt találhatjuk a négyzetes kijelölő eszközt (Rectangular Marquee Tool), mellyel négyszög alakban tudunk kijelölni. A Shift gomb nyomvatartása mellett szabályos négyszöget is ki tudunk jelölni.
Második a kerek kijelölő (Elliptical Marquee Tool), mellyel értelemszerűen elipszis alakban tudunk kijelölni, a Shift gomb nyomvatartása mellett azonban szabályos kört is tudunk húzni vele.
Van az egy soros kijelölő (Single Row Marquee Tool) mely azt a sort jelöli ki 1 pixeles magasságban, ahova éppen kattintottunk.
Végül de nem utolsó sorban itt található az egy oszlopos kijelölő eszköz is (Single Cloumn Marquee Tool) mely azt az oszlopot jelöli ki ahova éppen kattintottunk.

Következzenek a szabadkezű kijelölő eszközök (bár nem biztos hogy ez a nevük, de nekem megfelel).


Először is a lasszó (Lasso Tool) mely egy kattintás után az egérrel lert vonal mentén haladva húzza meg a kijelölés határait, igen nagy kézügyességet és odafigyelést igényel, ritkán használjuk pont emiatt.
Na itt van a Polygonal Lasso Tool is, amit viszont igen sokat fogunk használni. Ez az eszköz két kattintás közötti szakaszt húzza meg, egészen addig mg körbe nem érünk. Alakzatok, emberek kivágásánál szinte csak erre van szükség.
Végül a mágneses lasszó (Magnetic Lasso Tool), mely a sznkülönbségek alapján tapad az élekhez az egér által bejárt út közvetlen környezetében. Fehér hátterű képeknél könnyen használható, de egyébként finoman kell vele bánni. A tolerancia szintje álltható, ez adja meg hogy mennyire legyen érzékeny a sznárnyalatokra, minél kisebb az érték annál inkább külön veszi az egyes árnyalatokat.

És a harmadik eszközünk a varázspálca


Ami szintén az élek közti sznkülönbségeken alapszik. Tolerancia szintje és folytonossága álltható. A toleranciáról az előbb volt szó, a folytonosságról viszont nem. Folytonosságát a Contiguous-nál tudjuk be- illetve kipipálni. Ha be van pipálva, akkor csak azokat az egyszinű részeket jelöli ki, melyek egymás mellett vannak, de ha nincs bejelölve, és mondjuk egy fehér részre kattintunk vele, akkor minden fehér részt ki fog jelölni a képen.

Mi van akkor, hogyha elrontottam a kijelölést és el kell belőle vennem vagy hozzá kell adnom?
Aggodalomra semmi ok, a válasz nagyon egyszerű. Ha hozzá szerednénk adni területet a kijelöléshez, egyszerűen csak nyomva kell tartanunk a shift gombot (ha lenyomjuk a kurzor mellett megjelenik egy +). Elvételhez az Alt gombot kell lenyomni (ekkor a kurzor mellet egy - jelenik meg).

Kijelöléseinke tudjuk méretezni is, ezt megtehetjük a Select -> Transform Selection menüpontnál.
Meg is tudjuk fordtani a kijelölést, például ha kijelöltünk egy kört, de mi nem azt, hanem a körülötte lévő dolgokat akarjuk törölni/használni akkor menjünk a Select -> Inverse (Ctrl+Shift+I) menühöz.
Menthetjük is a kijelölést, a Select -> Save selection -nél, bevallom őszintén még sohasem mentettem kijelölést

A kijelölt részhez be tudunk álltani egy úgynevezett lágy peremet, Feather-t. Sok mindent nem tudok róla rni, próbáljuk ki mi történik, ha mondjuk egy fekete képnek a felét kijelöljük, Select -> Feather és beálltjuk 60-ra. Nyomjuk meg a Delete gombot és máris láthatjuk, hogy egyfajta átmenetet képez, nem hagyja ott az éles széleket.
Pár szót még a Select -> Modify részről is: innen leginkább az Expand-ra és a Contract-ra lesz szükséged, az Expand minden irányba a beálltott értékkel növeli a kijelölést, a Contract pedig ugyanennyivel csökkenti.