Üdv!
Kezdő Photoshoposokkal biztosan megesett már, hogy nem értette mit is kell valójában csinálnia, mert csak odabökték hogy "most töltsd be a réteg kijelölést" vagy hasonlók. Hozzátenném hogy a Photoshop és más programok használatához is szükséges némi alapszintű angol nyelvtudás. Ebben a témában most megpróbálom ismertetni a legfontosabb dolgokat a rétegek kezelésével kapcsolatban.

Kezdjük a legelején, hogyan tudunk új réteget létrehozni?
A válasz egyszerű, megtehetjük a Ctrl+Shift+N billentyűkombináció lenyomásával, vagy a fenti menüsorban a Layer -> New -> Layer menüponton.

Gyakran előfordul hogy ha megnyitunk egy képet, akkor az egy kis lakattal le van zárva. Ilyenkor a legtöbben (még az informatika tanárom is...) duplikálják ezt a réteget, hogy minden műveletet el tudjanak végezni vele, pedig a megoldás sokkal egyszerűbb! Kattintsunk jobb gombbal a layer paletten a rétegre, majd Layer From Background-ra.

Mi az a layer palette? Ez:


Hogyan tudok egyesteni rétegeket?
A layer paletten jelöld ki az egyik réteget, majd a Ctrl gomb nyomvatartása mellett a második, harmadik stb réteget amiket egyesteni akarsz, majd jobb klikk és Merge Layers. Ha egy adott réteget az alatta lévővel akarod egyesteni, akkor csak kattints a rétegre majd Merge Down.

Hogyan tudom egy réteg tartalmát kijelölni?
A layer paletten minden réteg mellett van egy kis kép, ami nagyjából mutatja a réteg tartalmát. A Ctrl gomb lenyomása mellett kell rákattintanunk és máris láthatjuk hogy ki van jelölve.


Hogyan tudom tükrözni, forgatni a rétegeimet?
Menjünk az Edit -> Transform menüponthoz, ott pedig értelemszerű hogy melyik mit fog csinálni. Pl a Flip vertical az vzszintes tengelyre tükrözi a rétegünket.

Mi az hogy változtassuk meg egy layer blending mode-ját?
A válasz a képen látható, a legördülő menüből tudjuk kiválasztani. Ezt az ablakot a Layer -> Layer Style menüpont alól tudjuk előhozni, vagy az alábbi képen bekeretezett kis gombbal. A blending mode-ot a Layer Paletten ugyancsak megtaláljuk egy legördülő menüben, gy gyorsabb az elérés, valamint az alábbi képen bekeretezett kis szemmel tudjuk láthatatlanná/láthatóvá tenni a rétegünket:
Egyenlőre ennyi, ha kérdésetek van tegyétek fel itt, és kiegésztem vele ezt a kis lerást.