Ebben a lerásban megmutatom, hogyan lehet egy felkelő nap féle effektust hozzáadni a tájképünkhöz. Ezt a képet fogom használni (Google-be rd be hogy forest vagy jungle :wink: ) :


Mivel ezen a képen látszik hogy amatőr fotó, ezért gy gépen nem is túl szépek a sznek. Hogy ezen javtsunk, duplikáljuk a réteget, majd a felső blendingjét egyszerűen álltsuk Overlay-re:


Egy tavaszi reggelen az erdőben általában van egy kis köd, melyet megvilágt a fák levelei között átszűrődő napfény. Most ezt az effektet fogjuk létrehozni a következőképpen. Hozzunk létre egy új réteget. Az egyik sznt álltsuk szürkére, a másikat fehérre (szürke: #ababab) és menjünk a Filter -> Render -> Clouds-ra!
A Blendinget álltsuk Linear Light-ra:


Most valami atomtámadáshoz hasonlót látunk, de nekünk nem erre van szükségünk, úgyhogy fogjunk egy 100-as méretű radrt:


킁lltsuk be a Flow-t 30%-ra és addig radrozzunk lentről felfelé haladva, amg valami ilyesmit nem kapunk:


Ha még mindig nagyon világos a kép teteje, akkor az áttetszőséget (Opacity) vegyük lentebb, mondjuk 60%-ra.
Már csak egy fontos lépés van hátra, hogy a fáknak megcsináljuk az árnyékát. Ehhez hozzunk létre egy új réteget a köd rétegünk alá, majd jelöljünk ki a fák törzse alatt egy alakzatot, valahogy gy:


Kijelölni úgy tudunk több különálló részt egyszerre, hogy a Shift gombot lenyomjuk, erről bővebben az Alapok részben olvashatsz itt a fórumban.
Figyeljünk arra, hogy az árnyékok nem állhatnak több irányba, hiszen egy helyről jön a fény. A kijelölt részt töltsük be szürke sznnel pl ezzel: #888888. Ha ez megvolt, menjünk a Filter -> Blur -> Gaussian Blur -re és álltsuk a Radius-t 4-re!
Ennek a rétegnek a Blendingjét álltsuk Multiply-ra és kész is vagyunk! Ha esetleg nagyon sötét lenne, akkor az áttetszőséget vegyük lentebb (én pl 80%-ra lehúztam), de ha csak bizonyos részek lettek túl sötétek, akkor egy nagyon lágy radrral le tudjuk róla szedni. 킍me:


Sok sikert!