Az XHTML, a HTML és az XML (EXtensible Markup Language = kiterjeszthető jelölőnyelv) egybeolvadása. Az XHTML tartalmazza a HTML 4.01-es változatának az összes elemét, az XML szintaxisával (szintatkikájával) kombinálva.

Miért XHTML?

Sok olyan honlapot lehet találni a weben, amely "rossz" HTML-t tartalmaz. A következő HTML kód remekül fog működni, hogyha egy böngészőben megtekinted (működés közben), még akkor is, hogyha ez nem követi a HTML szabályait.

[/CODE]<html>
<head>
<title>Ez egy rossz HTML oldal</title>
<body>
<h1>Rossz HTML
</body>[/CODE]

Az XML egy jelölő nyelv, amelyben minden elemet jelölni kell megfelelően, ami egy "jól formázott" dokumentumban mutatkozik meg.

Amíg a HTML-t úgy tervezték, hogy a beírt adatokat jelenítse meg a képernyőn, addig az XML-t úgy, hogy adatokat írjon le.

A mai piac különböző böngészőtechnológiákból áll. A legtöbb böngészőt internet-hozzáféréssel rendelkező számítógépeken, míg néhányat iternetezésre használt mobiltelefonokon futtatnak. Utóbbiak nem képesek értelmezni a hibás jelölőnyelvet.

Ezért - a HTML és az XML erősségeit kombinálva, olyan jelölőnyelvet kapunk, amely nemcsak most hasznos, hanem a jövőben is az lesz - XHTML.

XHTML oldalakat képes értelmezni minden olyan böngésző, amely támogatja az XML-t, és amíg arra várunk, hogy a világ hátralévő része frissítsen az XML-támogatott böngészőkre, addig az XHTML lehetőséget biztosít arra, hogy "jól formázott" dokumentumokat írjunk most, amik az összes böngészőben működnek és visszafelé kompatibilisek a böngészőkkel.