Film kettévágása VirtualDub-al:

Nyisd meg a VirtualDubMod-ot és tallózd be a filmet. 'File'--'Open video file'. Ha megvan, kijelölöd a 'Video' és az 'Audio' menükben a 'Direct stream copy'-t.
Az ablak alján van egy csúszka, alatta különböző gombok és mellettük egy számsor, ami a frame értéket jelöli. Figyeljünk arra, hogy a csúszka teljesen a bal oldalon álljon, tehát a film elején. Ha ott van, keresd meg a csúszka alatt lévő gombok között a két jobbszélen lévőt. Ezeket fogjuk használni. Ha megvan, nyomd meg egyszer a balra mutató nyilacskát, ezzel kijelölted a film elejét. Majd a csúszka segtségével keresd meg azt a részt a filmben, ahol vágni szeretnél.
Itt egy dologra kell nagyon figyelni! A film sok Keyframe-et tartalmaz, nekünk közvetlenül egy ilyen előtt kell vágnunk, különben a második rész eleje hibás, zavaros lesz, esetleg kifagyhat a lejátszó! A Keyframe-et a program egy [K]-val jelöli, ezt a gombsor melletti számok mellett látjuk.
Tehát keresd meg a részt, ahol vágni szeretnéd a filmet, majd a billentyűzeted segitségével mozgasd a csúszkát előre, vagy hátra frame-enként (képenként) addg, amg nem találsz egy Keyframe-et [K]. Azért nem árt arra figyelni, hogy a vágás kép/jelenetváltásnál legyen. Ha megvan, lépj egyet vissza (balra), majd nyomd meg a jobbra mutató nyilacskát. Ezzel kijelölted a film első felét.
Ez után 'File'--Save as avi', ott add meg a mentendő rész nevét, mondjuk: "filmneve1.avi" (vagy ami a film eredeti kiterjesztése) és mentsd el.
Ha kész, jelöld ki az 'Edit' menüben a 'Delete' részt, ezzel törölted a programból a film első részét amit már elmentettél.
Majd megint: 'File'--'Save as avi' és mentsd el a maradékot mondjuk: "filmneve2.avi" néven.
Ezzel kész is.
Film összeillesztése NanDub-al:

Ehhez sokan a sima VirtualDub-ot használják, ám azt tudni kell a későbbiekben is, hogy *.mp3, *.ac3, vagy Ogg Vorbis formátumokat, csak a NanDub, vagy a VirtualDubMod kezel hibátlanul!!
Nézzük az alap esetet, ha minden rendben.
Nyisd meg a NanDub-ot, ott 'File'--'Open video file' és add meg az első *.avi-t. Majd 'File'--'Append avi segment' és add meg a második *.avi-t. A 'Video' és 'Audio' menükben pipáld ki a 'Direct stream copyt'-t. Végül 'File'--'Save as avi'.
Ha azonos bitrátával tömöritették a két darabot, nem lehet gond.
Ha nem megy, akkor többféle probléma is felmerülhet.
A két filmdarab nem azonos framerate-al készült. pl.: *.avi1: 23.976FPS, *.avi2: 25.000FPS
A két filmdarabnak nem azonos a képmérete. pl.: *.avi1: 640x352, *.avi2: 672x384
A két filmen nem egyezik meg az audio fájl bitrátája/tömöritési formája. pl.: *.avi1: 96kbps 44100 Hz, stereo VBR, *.avi2: 128kbps ...
Ezt kétféleképpen nézhetjük meg. Haszálhatjuk a VirtualDub-ot (vagy valamelyik módozatát), vagy a GSpot-ot. Töltsük be a filmet, mindkét esetben:
'File'--'Open(video)'--VirtualDub esetében a film betöltése után 'File information'. GSpot-nál egyből látjuk az adatokat.
Aspect(képméret)
Framerate / Audio Bitrate
Ezeket az adatokat hasonlitsuk össze a két filmrészletnél.
Ha nem azonos a framerate:

Pl.: *.avi1: 23.225fps, *.avi2: 23.226fps (vagy más, mindegy)
A megoldás egyszerű, az egyik résznek át kell kódolni a framerate-ját. Nézd meg mind a kettőt pontosan, az általánosan használt frame értékek a következők: 23.225fps, 23.976fps, 25.000fps.
Jelen esetben igy csináld:
Töltsd be az *.avi2-őt a VirtualDubMod!!-ba, ott 'Video'--'Direct stream copy'-t kijelölöd, majd 'Frame Rate'--'Frame rate conversion'--'Convert to fps': ide beirod az *.avi1 értékét: 23.225, majd 'File'--'Save as avi', mentés.
Ezután összefűzheted a két darabot.
Ha nem azonos a képméret:

PL.: *.avi1: 640x352, *.avi2: 672x384
Ezt a képméret változtatásával megoldhatjuk, szintén a VirtualDub segitségével. A következőket tegyük:
Töltsd be az *.avi1-et a VirtualDub-ba, majd a 'Video' fül alatt 'Filters'--'Add'--'resize', majd a megjelenő ablakban a következőket állitsuk be:
Természetesen a 'New width' és 'New hight' részekhez azokat az adatokat adjuk meg, ami annak a filmdarabnak a mérete amihez igazitunk. A 'Filter mode' 'Precise bicubic (A=-1.00)' legyen.
Majd 'OK', 'Save as avi' és mentés.
Ezután összefűzheted a két darabot.
Ha nem azonos az audofile kódolása:

A megoldás: Le kell szedni a hangot a filmről VirtualDub segitégével, majd a BeSweet nevű programmal átkonvertálni, feljavitani azt.
Hangsáv leszedése VirtualDub-al:
Betallózod a filmet a progiba, a 'Video' fül alatt 'Direct stream copy', az 'Audio' fülnél 'Wav audio', majd megadod a mentés helyét és kész, igy leszedted a hangot *.wav formátumba. (ha a filmeden .ac3 hang van, használhatsz NanDub-ot is, abban külön választható az *.ac3 mentése)
Miután leszedted, jöhet a konvertálás, átalakitás, feljavitás a BeSweet segitségével.

Hangsáv összefűzése a filmel:

VirtualDubMod-ba betallózod a filmet, a 'Video' fül alatt 'Direct stream Copy', majd 'Strems' fül, ott 'Strem list' (ha van a filmen hangsáv és azt szeretnéd lecserélni, akkor az ablak alján 'Disabled') majd 'Add' itt megkeresed a hangot amit hozzá szeretnél adni, és 'Save as avi', végül elmented.
Ezzel kész.
Mit tegyünk ha csúszik a hang?

A megoldást a Goldwave nevű program jelentheti. A folyamat a következő:
Miután leszedted a filmről a hangot, a filmet betallózod a VirtualDub-ba, majd 'Edit'--'End'.
Ekkor alul pontosan megkapod a film hosszát. pl.: Frame 137622 (1:31:44.880) [ ], de ebből neked csak a 1:31:44.880 rész kell, ezt feljegyzed vagy copy.
Ekkor jön a GoldWave program.
A hangodat betallózod, majd 'Effect'--'Time warp'--'Length' ide beirod vagy becopyzod a film hosszt (pl. 1:31:44.880) , OK.
Ha a program végzett az átalakatással, File -- Save as...
Igy megkapod a filmmel azonos hosszúságú hangot, amit ha aztán összefűzöl vele nem fog csúszni.
Két hangfájl egyesitése:

Bármilyen meglepő is, talán a legegyszerűbb megoldás a legjobb.... Total Commander ;-)
Szóval a két fájl neve legyen valami ilyesmi: "valamihang1.mp3" és "valamihang2.mp3", valamint legyenek egy könyvtárban.
Bármi lehet a fájl kiterjesztése: *.ac3, *.wav, *.mp3, teljesen mindegy.
Szóval T.C.-ben jelöld ki az első fájlt, majd 'File'--'Fájlegyesités' OK, és kész.
Fogsz kapni egy "valami.out" fájlt. Ennek egyszerűen nevezd át a kiterjesztését az eredetire és meg is vagy. ;-)
Hangfájl vágása:

Ehhez én két program közül szoktam választani, de van rá több is természetesen.
GoldWave v5.10 (megtalálható a Letöltések menüpontban), ehhez kell Mp3 Lame Encodert is telepiteni, vagy Nero Wave Editor ez megtalálható a nero csomagjában.
Nem részletezem, sok műveletet végre lehet velük hajtani, pl: vágás, konvertálás más formátumokba, normalizálás stb.
Csinálj egy biztonsági mentést a szerkesztendő hangodról és lehet kisérletezgetni. ;-)
Hangsáv lerippelése DVD-ről:

Valósznűleg eszedbe jutott már, hogy egy koncert DVD-ről leszedd a hangot, vagy egy már lerippelt *.avi-n szeretnéd a hangsávot kicserélni jobb minőségűre, és ezért van szükséged a DVD-n található hanganyagra.
Nos, ez elég könnyen megoldható. :
Ehhez szükséged lesz egy programra, aminek a neve találóan DVD Audio Ripper
Töltsd le és teleptsd a programot, nem részletezem, egyszerű. Miután elindtottad, a fenti ikonsorból válaszd ki a "settings"-et és álltsd be a progit. Itt meg kell adnod a könyvtárat, ahová szeretnéd majd az audio fájlokat menteni, valamint a "Misc" menüpont alatt optimalizálhatod a programot.
Ezeken kvül beállthatod azoknak az audio formátumoknak a tulajdonságait, amibe menteni lehet. (*.mp3, *.ogg, *.wma). Természetesen *.wav formátum is választható.
Ha ezekkel megvagy, zárd be a settings ablakot és az ikonsorból nyisd meg DVD, IFO fájlokat tartalmazó mappáját (VIDEO_TS).
A program gyorsan kilistázza a tartalmat és a chapterek előtti checkbox kipipálásával jelölheted be, hogy melyik részről szeretnéd a hangot lerippelni. A film, vagy koncert fő tartalma a legtöbb chaptert tartalmazó VIDEO mappában lesz. 킁ltalában csak ez fog kelleni. Miután itt bejelölted a neked kellő dolgokat, az alsó részben tudod megadni a lerippelendő hang tulajdonságait. A "format" résznél kiválaszthatod a neked kellő formátumot, valamint, ha kitöltöd a többi részt is, a program automatikusan be fogja tagelni a számokat rippelés közben.
Ha több hangsáv is található a DVD-n, természtesen kiválasztható a nekünk kellő az "Audio track" menüpont alatt.
Ezek után nincs más dolgunk, mint a fenti ikonsoron megnyomni a "Start ripping" gombot, és megvárni, amig a program elkészül a rippeléssel.
Lehet, hogy első olvasásra kicsit bonyolult, de a program rém egyszerű, könnyű kezelni.Jó szórakozást és Sok sikert! :D