Színezés Photoshopban
szint: könnyû Kiszínezünk egy fekete-fehér képet


1.
Bár egy összetett, eredetileg sok színt és árnyalatot tartalmazó fekete-fehér kép pontos kiszínezése nagyon sok munkát és még több türelmet igényel, mi mégis megpróbálkozunk egy egyszerûbbel. Az olvasó aztán kedve és ideje szerint nekifoghat saját, bonyolultabb változatának.
Nem sokban tér el ez a munka a gyerekek kifestõkönyveitõl. Mindig a tetszésünknek megfelelõ színért nyúlunk, és nekiállunk festegetni a kép bizonyos részein. A pontos munka megkönnyítésére azonban nem árt néhány beállítás és segédeszköz. Lényegében ezek felsorolására készült ez a cikk.
Annyit azért még hozzáfûznék, hogy mint minden Photoshop módszer, ez is "ezerféleképp" megoldható. Az általunk most közölt, csak egy közülük.
Tehát válasszunk ki egy fekete-fehér képet. Mi most csak két színnel dolgozunk, ezen a nem túl sok részletet tartalmazón.
2.
Az elsõ lépés nagyon fontos. Duplázd meg a meglévõ képréteget!
Egyszerûen húzd a Layer palettán a nyíllal jelölt ikonra. Ezután a két réteg összehatásmódját (ott ahol most a Normal felirat látható) állítsd át Colorra. Ezzel a felsõ réteg színezései átütnek az alsóra is. A két réteg keverésével, vagy a felsõ átlátszóbbá tételével csökkentheted a színek erõsségét.3.
Válassz ki egy tetszõleges színt. A háttérben lévõ ég kékjével kezdünk. Ehhez egy erõsebb kék színt választottunk a bal oldali eszközsáv alján lévõ két fõszín egyikére (az elõtér színre) kattintva.4.
Az elõzõ lépésben is használt eszközsávon, középtájban válaszd ki a Color Replacement Toolt, vagyis a Színcsere eszközt. Ugyanott találod ahol a Brush (Ecset) eszközt, bal egérgombbal rajta tartva a mutatót megnyílik a menüje és kiválasztható.
Fontos, hogy a képernyõ tetején lévõ opciós sorában hagyj mindent változatlanul. A Limits mezõt viszont állítsd át Find Edges-re. Ennek révén a színezõ ecsetünk éleket keres a képen és csak éltõl-élig színez majd, nem nagy baj ha túlszaladunk vele egy vonalon.5.
Kezdõdhet a színezés. A nagyobb, összefüggõ területekhez, mint amilyen az égbolt is, állítsd be nagyobb ecsetméretet, a kisebb, finomabb részletek színezéséhez apróbb ecsetet használj.
Mi egy nagyobbal nekikezdtünk az égnek. Érdemes apró kattintásokkal haladni és nem mindig folyamatosan húzni az ecsetet, így pontosabb lehetsz, nem szaladsz bele a színezni nem kívánt területekbe. Persze ez sem tragédia, hiszen az elõbb állítottuk be, hogy ügyeljen a szélekre (élekre), minden kattintásnál az ecsetjelölõ közepén lévõ keresztet veszi figyelembe a program, ezt és az ecset méretének megfelelõ részt színezi be, kivéve ha élekbe ütközik. Azokon túl már nem színez. Az a lényeg, hogy a kereszttel ne fuss át semmilyen nem kívánt részen. Ha mégis megtörtént a History palettán, vagy egy Ctrl+Z nyomásával visszavonhatod az utolsó lépést.6.
Ha elkészültél egy terület kiszínezésével ismételd meg az elõzõ lépéseket a 3-5. pontig. Válassz új színt, állíts be egy ecsetméretet, és kezdj új részt színezni.
Ezúttal az óra szélét színeztük narancs-bézs színnel és jóval kisebb méretû ecsettel. Itt jobban kell vigyázni, így folyamatosan óvatosabb kattintásokkal haladtunk. Az sem rossz ötlet, ha kinagyítod a képnézetet, hogy pontosabban dolgozhass.7.
Ha az összes szín elkészült és túl erõsnek találod õket, a rétegpaletta Opacity csúszkájával átlátszóbbá teheted a felsõ színréteget, ezzel csökkentheted a telítettséget. Kicsit természetesebbé válik így a kép.8.
Persze olyan természetes sosem lesz egy utólag színezett fotó, mintha az eredeti színeit tartalmazná, de odafigyeléssel és minél több árnyalat használatával egész jó eredmény érhetõ el.