6 óra ezelőtt
![[Kép: UfQ1s_4rO-u1D6K3CaAwYg.jpg]](https://kephost.net/p/UfQ1s_4rO-u1D6K3CaAwYg.jpg)
Benedek István -Aranyketrec HK
~ Egy elmeosztály élete
Felolvassa: Dr. Gyarmathy Zsuzsanna
Méret:1.16 GB (148 MB)
Bitrata:128 kbps/44 Khz/MP3
Játékidő:21:40':18"
1957-ben jelent meg az Aranyketrec első kiadása, a hatvanas években további három magyar kiadás követte, s közben megjelent angol, német és szlovák nyelven is. Ifjúkori műveimet leszámítva, első könyvem volt, példányszámát tekintve kétségtelenül legsikeresebb. Bár egy elmegyógyintézet belső életéről szól, egyúttal mégis önéletrajz: annak az öt esztendőnek a története, amit feleségemmel együtt a „pusztán” töltöttem. A puszta szónak itt áttételes értelme is van, hiszen egyfajta emigrációt, önként vállalt – de a körülmények által kikényszerített – száműzetést jelent. Akikkel együtt éltem, azok is száműzöttek voltak, pontosabban számkivetettek: elmebetegek, akiket a társadalom kiközösített magából. Megpróbáltam közös sorsunkat széppé varázsolni, s ez a könyv arról szól: a varázslat sikerült. Húsz-huszonöt év távlatából úgy emlékezem vissza, nem is volt nehéz dolog széppé varázsolni a rámbízottak életét, épp csak emberség s csöppnyi jóakarat kellett hozzá; mégis, ahogy belelapozok a könyvbe, meglepődve látom: mennyit kellett küszködni azért, hogy emberi körülmények közé juttassam a betegeket. Az elmeügyet akartam megreformálni ezzel a könyvvel, az eredmény egészen más lett: a könyv „reformált” engem íróvá – a szó szoros értelmében visszaformált azzá, amire születtem. A közönség szívesebben fogadta a könyvet, mint a szakma, noha teljesen az elmeorvosok nem vonhatták ki magukat a hatása alól: akarva-akaratlan magukévá tettek egyet-mást a „pusztai módszerből”. Húsz év, huszonöt év nagy idő egy ember életében, de az elmebetegek, az elmeorvosok és a hivatalnokok nem sokat változtak ennyi idő alatt – ezért talán helyes, ha újra megjelenik ez a könyv: ugyanolyan aktuális ma is, mint az első kiadás idején volt.
01. Bevezető 2:46
02. Előszó 6:49
03. Előszó a második kiadáshoz 2:00
04. Előszó a hatodik kiadáshoz 2:07
Első rész
01. Honfoglalás 45:51
02. Értekezlet 35:12
03. Kezdeti örömök 34:43
04. Első tavasz 19:43
05. Újabb küzdelem a gazdasági kolóniákkal 50:13
06. Megaranyozni a ketrecet 40:21
07. Akinek nem kell az Aranyketrec 71:23
08. Örömmel élni 113:24
09. Harc a nagyúrral 52:59
10. Számadás 96:17
Második rész
01. A munkaterápia múltja 72:37
02. Skizofrénia 176:22
03. Epilepszia 60:58
04. Hisztéria, neuraszténia, neurózis 167:18
05. Alkoholisták, vagányok, szélhámosok 80:55
06. Elmebajok pusztai szemlélete 57:40
Epilógus 117:50
Idézet:A kódrészlet megtekintéséhez be kell jelentkezned, vagy nincs jogosultságod a tartalom megtekintéséhez.

![[-]](https://hhwforum.hu/images/vienna//collapse.png)