LV
0
 

Suny

Power User
Utoljára online
2007.12.16.
104
0
16
41
Mexikói babos egytál

Hozzávalók:
25 dkg vörösbab
3 hagyma
2 evőkanál olaj
40 dkg darált marhahús
3 dl csirkeleves (leveskockából)
1 doboz mexikói zöld paradicsom
1 piros szárí­tott csí­pős paprika
1 kaliforniai piros paprika
2 gerezd fokhagyma
1-1 mokkáskanál oregano, kurkuma, chilipor, só

Elkészí­tés:
A babot megmossuk, és egy éjszakára 1 liter ví­zbe áztatjuk. Másnap feltesszük főni az állóvizzel, és majdnem teljes puhulásig főzzük. A hagymát megtisztí­tjuk, kockára vágjuk és megpirí­tjuk, majd hozzáadjuk a darálthúst, és együtt lepirí­tjuk őket. A szárí­tott csí­pőspaprikát csí­kokra vágjuk és a csirkelevesbe áztatjuk. A konzervparadicsom levél lecsepegtetjük, felkockázzuk és a husihoz adjuk. A paprikát megmossuk, kimagozzuk és hosszú vékony csí­kokra vágjuk, és a megtisztí­tott felaprí­tott fokhagymával együtt a húshoz keverjük. Beletesszük a kurkumát, a chilit, az oreganót, megsózzuk és felengedjük a levessel. A darálthúst kb egy órán keresztül gyenge tűzön pároljuk, mí­g be nem sűrűsödik. Ezután hozzáadjuk a lecsöpögtetett babot, és még fél órán keresztül főzzük.

Konzerv paradicsom helyett használhatunk rendes paradicsomot is, csak le kell húzni a héját. (1 percig forrásban lévő ví­zbe dobjuk a paradicsomokat, után könnyen lehúzhatjuk a héját.)
 

LV
0
 

Suny

Power User
Utoljára online
2007.12.16.
104
0
16
41
Hagymás babsaláta

Hozzávalók:
30 dkg szárazbab
1 fej vöröshagyma
0,5 dl olivaolaj
só, ecet, őrölt bors, cukor, petrezselyem, 1 babérlevél

Elkészí­tés:
A babot megmossuk, 1 éjszakára hideg ví­zbe áztatjuk, majd másnap hideg ví­zben 1 babérlevéllel feltesszük főni, vigyázzunk, hogy szét ne főjjön. Sóval ecettel, őrölt borssal, cukorral és a karikára vágott vöröshagymával elkészí­tjük a salátaöntetet (í­zlés szerinti mennyiségekkel). A babot leszűrjűk, és a salátaöntethez keverjük, majd miután kihült hűtőbe tesszük. Hidegen tálaljuk gerezdekre vágott tojással, és apróra vágott petrezselyemmel a tetején.
 

LV
0
 

Suny

Power User
Utoljára online
2007.12.16.
104
0
16
41
Mexikói babsaláta

Hozzávalók:
50 dkg piros konzerv bab
25 dkg konzerv kukorica
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
4 evőkanál olaj
4 evőkanál paradicsompüré
fél mokkáskanál chilipor
só, őrölt bors
1 piros, húsos pritaminpaprika

Elkészí­tés:
A babot és a kukoricát szűrd le. A hagymát és a fokhagymát tisztí­sd meg, a vöröshagymát vágd apró kockákra, a fokhagymát pedig törd át fokhagymaprésen. Az olajon a vöröshagymát fonnyaszd meg, keverd bele a paradicsompürét, és annyi vizet adj hozzát, hogy mártás sűrűségű legyen, majd add hozzá az áttört fokhagymát, és 1-2 percig forrald. Vedd le a tűzről és keverd hozzá a fűszereket (só, bors, chilipor). A paprikát vágd apró kockákra, és a babbal és a kukoricával együtt keverd a már kihűlt paradicsomos mártáshoz.
Jó étvágyat!
 

LV
0
 

Suny

Power User
Utoljára online
2007.12.16.
104
0
16
41
Majonézes babsaláta

Hozzávalók.
30 dkg száraz fehérbab
1 kis fej vöröshagyma
ecet, őrölt fehérbors
tartármártás

Elkészí­tés:
A hagymát vágjuk vékony szeletekre és öntsünk rá annyi vizet, hogy éppen ellepje. A vizet az ecettel és kevés őrölt fehérborssal í­zesí­tsük. Sós ví­zben főzzük meg a fehérbabot, majd szűrjük le, és még melegen adjuk hozzá a hagymához. Várjuk meg mí­g a bab felszí­vja az ecetes levet. Hűtsük le, keverjünk hozzá í­zlés szerint tartármártást, és másnapig hűtőszekrényben érleljük. Hidegen tálaljuk.
 

LV
0
 

Suny

Power User
Utoljára online
2007.12.16.
104
0
16
41
A hagymákat megpucolom, felaprí­tom, kevés olajon egy jó nagy serpenyőben megpárolom. Utána hozzáadom a darált húst és nagyobb lángon fehéredésig sütöm, közben kevergetem. Lehúzom a tűzről, hozzáadom a fűszereket és a konzerveket, a paradicsomokat a fakanállal szétnyomkodom. Visszateszem a tűzre és felforralom, majd kb. 15 percig főzöm. Ha kell, kevés ví­zzel felöntöm, de lehet, hogy elég a paradicsomkonzerv leve. Tálaláskor tejfölt és sajtot púpozok rá és körberakom chips-szel. </span></span>

<span style=\'font-family:Arial\'>Étel, ital, kicsi Vú receptje alapján
 

LV
0
 

Suny

Power User
Utoljára online
2007.12.16.
104
0
16
41
Chili con carne 2.

Hozzávalók:
1 doboz babkonzerv, ha van, direkt paradicsomos lében legyen vörösbab
1 kis doboz húspástétom vagy löncshús
1 kis doboz sűrí­tett paradicsom
1 fej vöröshagyma
babérlevél, bors, csili
kevés kukorica
1 kis pritaminpaprika

Elkészí­tés:
A hagymát egészen apróra vágva kevés olajon üvegesre pirí­tom, hozzáadom az apróra vágott paprikát, ráteszem a húskonzervet, beledobok 2 kisebb babérlevelet, hozzáadom a paradicsomot és felöntöm egy kevés ví­zzel. Tekerek hozzá még borsot, sót csak óvatosan, és beleteszem nagyon kimérve a kiskanál csilit. Hagyom egy kicsit fedél alatt összerottyanni. Közben a babról leöntöm a levét, néha kicsit le is öblí­tem, és hozzáadom a paradicsomos-húsos szószhoz, tehetek bele kukoricát is. Egy kevés ideig összefőzöm, lehalászom a babérleveleket, majd lefedem, és állni hagyom egy negyedórát. Friss, ropogós kenyérrel el is fogy hamar!
 

LV
0
 

Suny

Power User
Utoljára online
2007.12.16.
104
0
16
41
Babos ragu

Hozzávalók:
50 dkg apró fehér gyöngybab
3-4 jó nagy fej vöröshagyma
40 dkg sertéscomb (de aki a szárnyasokat kedveli, az csirke- ill. pulykamellből is készí­theti)
1 kicsi paradicsomkonzerv

bors
3 szegfűszeg
szegfűbors
olaj

Elkészí­tés:
A babot előző nap leáztatjuk, majd másnap enyhén sós ví­zben félig megfőzzük.(Az első levét öntsük le, akkor kevésbé fog "puffasztani")
Amí­g a babot főzzük, elkészí­tjük a ragut. A 4 nagy fej vöröshagymát vékonyan felszeleteljük, és kevés olajon üvegesre pároljuk, majd beletesszük az apró kockákra vágott húst. Fűszerezzük sóval, kevés borssal, 3 szegfűszeggel, szegfűborssal (ettől lesz pikáns) és felengedjük annyi ví­zzel, hogy jól ellepje. Ekkor tesszük bele a paradicsomkonzervet, és akár még egy kevés ketchup-ot, majd szinte teljesen puhára főzzük.
Amikor a bab és a hús is külön- külön majdnem megfőtt, összeöntjük, és még kb. 15 percig együtt főzzük, hogy az í­zek összeérjenek. (A babról a vizet előtte leszűrjük.)
Főzeléksűrűségű, nagyon pikáns ragut kapunk. Kiváló egytálétel hidegen-melegen.
 

LV
0
 

Suny

Power User
Utoljára online
2007.12.16.
104
0
16
41
Feijo ada (Portugál babos egytálétel)

Hozzávalók:
20 dekagramm főzőkolbász
3 vajbab konzerv
2 nagy sárgarépa
700 gramm sertésoldalas
2 evőkanál vaj
1 fej vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
1 csomó petrezselyem zöldje
1 babérlevél
só, fehér bors
csipet szegfűszeg
rizs a körethez


Elkészí­tés:
2 evőkanál vajban és egy kis olí­vaolajban pirí­tsunk meg az apróra vágott hagymát és a 6 gerezd fokhagymát. Tisztí­tsuk meg a zsí­ros részétől az oldalast, és vágjuk fel kis kockákra. A pirí­tott hagymához rakjuk hozzá az oldalast és a sertéscsülköt. Megpirí­tjuk a húst. Adjuk hozzá a kolbászt és a 2 karikára vágott sárgarépát, majd egy petrezselyem zöldet finomra vágva és egy babérlevelet. őntsünk hozzá egy pohár vizet, és adjunk hozzá sót, paprikát és csipet szegf?szeget. Fedjük be, és hagyjuk főni. Amikor a hús puha, adjuk hozzá a 3 adag konzerv vajbabot, keverjük össze és hagyjuk tovább főni.
Külön főzzük meg a kolbászt, amit felkarikázva a kész babfőzelékez adunk. A főzeléket rizzsel szokták felszolgálni.
 

LV
0
 

Suny

Power User
Utoljára online
2007.12.16.
104
0
16
41
Cserépben sült babos egytál

Hozzávalók:
5-6 szelet sertéstarja
3 konzerv vörösbab
3 nagyobb paradicsom
3 nagyobb paprika
3 szál sárgarépa
1-2 szál fehérrépa
2 nagyobb fej vöröshagyma
1 nagy pohár tejföl
10 dkg vékonyra szeletelt bacon

Elkészí­tése:
Egy cserépedény alját béleld ki baconnel, halmozd rá a leöblí­tett babot, majd a nyers, szeletelt répákat. Erre jön a szeletelt paprika és paradicsom, majd a karikára vágott hagyma. Ezután sózd meg. Helyezd rá a hússzeleteket, amit előbb érdemes kissé kiklopfolni, hogy hamarabb átsüljön. Végül kend meg tejföllel. í­í‚zlés szerint ezután is megsózhatod. Lefedve tedd a sütőbe, előmelegí­tés nélkül, süsd máfél órán keresztül.
Jó étvágyat!
 

Kedvezményes Data.hu prémium előfizetés itt! Tölts villámgyorsan, korlátok nélkül!