LV
0
 

szöszy

VIP
Utoljára online
2010.02.15.
101
1
16
datalinkek.com
Készí­Ã‚­tsd el a nyár legfinomabb lángosát

Fesztiválokon és ví­zparti nyaraláskor úgy esszük a lángost, mintha kötelező lenne, de eszünkbe se jut otthon nekiállni. Pedig nem nagy művészet, próbáld ki, aztán fogadd a bókokat, hogy mennyivel jobb a te lángosod, mint a strandbüfésé! Tapasztalatból mondhatom, hogy í­gy van !!!! :)

Elkészí­tése nem ördöngösség, főleg ha van dagasztókaros robotgéped, esetleg kenyérsütőd, ami elvégzi helyetted a dagasztás-kelesztés műveletét. Utána már csak szaggatnod és sütnöd kell. Ha a pénztárcád megengedi, használj a sütéshez szőlőmagolajat, ami egészségesebb (meg jóval drágább), mint a napraforgóolaj, magasabb a hőtűrése, és sütéskor nem lesz tőle annyira büdös. Próbálkozhatsz pálmazsí­rral is, hasonló előnyei vannak, mint a szőlőmagolajnak, de olcsóbban megúszhatod.

Tipp: Érdemes kí­sérletezned azzal, melyik lángostészta válik be neked leginkább. A liszt egy részét helyettesí­theted főtt burgonyával, esetleg lazí­thatod a tésztát kefirrel vagy tejföllel is. Vannak, akik zacskóban kelesztik, majd egy héten át a hűtőben tartják a tésztát, és alkalmanként egy-egy adagot sütnek ki belőle. A kész lángost még sokféleképpen lehet í­zesí­teni: a fokhagymagerezddel bedörzsölt, sós lángostól a legelterjedtebb sajtos-tejfölösön át a borsos párolt káposztával megtöltött, majd félbehajtott és úgy kisütött lángosig terjed a skála.
2.jpg


Az alap lángosrecept

Hozzávalók:

50 dkg liszt
1,5 teáskanál só
2 dkg élesztő
1+2 dl langyos ví­z vagy tej
1 teáskanál cukor
olaj a sütéshez

Futtasd fel az élesztőt: 1 dl langyos tejet keverj össze a cukorral, morzsold bele az élesztőt, és keverj bele 1 evőkanál lisztet. Tedd langyos helyre, és takard le. A lisztet a sóval szitáld bele egy nagy tálba, mélyí­ts egy gödröt a közepébe, és ide öntsd a felfuttatott élesztőt. Kézzel vagy robotgéppel keverd, miközben apránként hozzáadod a maradék folyadékot. Addig dagaszd, mí­g hólyagos, közepesen lágy tésztát kapsz. Hintsd meg kevés liszttel, takard le, és hagyd kelni meleg helyen a duplájára (kb. 45-60 perc). Ezután olajos kézzel formázz kis gömböket a tésztából, helyezd őket egymás mellé lisztezett felületen, megint takard le, és hagyd 20 percig még egyszer megkelni. Egy nagy edénybe önts bőségesen olajat, forrósí­tsd fel, majd a gombócokat olajos kézzel húzd szét lángos formájúra. Süsd ropogósra mindkét oldalukat. Csöpögtesd le a felesleges olajat a lángosokról papí­rtörölközőn, és kí­náld forrón fokhagymával, sajttal, tejföllel, sóval.

Burgonyás lángos

Hozzávalók:

25 dkg finomliszt
25 dkg főtt, még meleg áttört burgonya
1 egész tojás
1,5-2 dl tej
1 teáskanál cukor
2 dkg élesztő
1 evőkanál olaj
1,5 teáskanál só
olaj a sütéshez

Az élesztőt az előzőeknek megfelelően futtasd fel.
Az áttört burgonyához keverj egy kevés meleg tejet, szitáld rá a lisztet és a sót, öntsd hozzá a felfuttatott élesztőt és a tojást. Dagaszd össze robotgéppel, miközben még apránként öntöd hozzá a maradék tejet. A végén add hozzá az evőkanál olajat. Közepesen lágy tésztát kell kapnod. Keleszd meleg helyen fél órán keresztül, majd nyújtsd ki másfél centi vastagra, és egy pohár segí­tségével szaggasd ki. Megint pihentesd 20 percig, majd forró, bő olajban süsd aranybarnára mindkét oldalát.
 
  • Köszönöm!
Reakciók: Kiseflaci
Kedvezményes Data.hu prémium előfizetés itt! Tölts villámgyorsan, korlátok nélkül!