LV
0
 

szöszy

VIP
Utoljára online
2010.02.15.
101
1
16
datalinkek.com
Rakott krumpli: kétszer s??tve a legjobb

Rakott krumpli: kétszer sütve a legjobb

Krumpli, kolbász, tojás, tejföl - a rakott krumplihoz csak ennyi kell. Nem csak az összetevők listája rövid, megcsinálni sem bonyolult, csak kicsit babrás. Bármilyen edényben süthető, de nem érdemes többet egymásra halmozni két komplett rétegnél. A legeslegjobb pedig akkor lesz, ha van időnk előző este (vagy pár órával hamarabb) összerakni, félig megsütni, hagyni kihűlni, aztán egy plusz tejfölréteget a tetejére kenve befejezni a sütést.

Ahhoz, hogy a rakott krumpli rakott krumpli legyen, a következőket rétegezzük a sütés előtt: 1. megfőzött és felkarikázott krumpli, 2. megfőzött, felkarikázott tojás, 3. felkarikázott, kicsit megpirí­tott kolbász, 4. tejföl. Ebből is látszik, hogy itt az előkészületek tartanak sokáig.

4007548_2b3a5aed0c1ff3a72e3b70401339fcba_wm.jpg


Hozzávalók (8 személyre)
  • 2 kg krumpli (főzni való, jó nagy szemű)
  • 8 tojás
  • 2 rövid vagy 1 hosszú szál minél jobb parasztkolbász
  • 1,2 liter tejföl, 20 százalékos

1. A krumplit sós ví­zben, héjában kezdtem főzni. í­í‚gy jó darabig eltart, viszont megfőzve és kicsit visszahűtve könnyű hámozni. Ha valaki időszűkében van, megteheti azt, hogy meghámozza, felkarikázza a krumplit, és forrásban lévő ví­zben 8-10 percig főzi a karikákat, aztán óvatosan szűri le, hogy ne törjenek össze.

2. Amí­g a krumpli készült, feltettem a tojásokat hideg ví­zben főni. Forrás után 12 percig főztem, majd hideg ví­zben langyosra hűtöttem, meghámoztam, félretettem.

3. A kolbászokat félkarikákra vágtam, és enyhén megpirí­tottam. Ezt a lépést akár ki is lehet hagyni, de szerintem sokkal jobb lesz í­gy, és különben is, Anyukám is í­gy csinálja.

4. Amikor a krumpli megfőtt (a hústű akadálytalanul csúszott bele), langyosra hűtöttem, és magam elé vettem egy nagyjából 30x40 centis tepsit. Kezdődött az összerakás.

5. A sütőt 180 fokra bekapcsoltam, nem légkeverésre. A tepsi alját szűk centis karikákra vágott krumplival fedtem le, kóstolás után sóztam.

6. Erre jött 4 tojás, felkarikázva, ezt tojásvágóval a legkönnyebb.

7. Most következett a megpirí­tott kolbász fele, és a kisült zsí­rjából is csepegtettem rá pár kiskanállal.

8. És a negyedik összetevő a tejföl, az egészet beborí­tottam tejföllel. Nálunk mindenki nagyon tejfölösen szereti, ezért teljesen befedtem az egészet.

9. A maradék hozzávalókból megismételjük a lépéseket: krumpli+só, tojás, kolbász. Ha úgy jön ki a lépés, és maradt annyi krumpli, a második kolbászos réteg tetejét is beborí­thatjuk krumplikarikákkal. Nekem most nem úgy jött ki.

10. Végül a záró tejfölréteg következik, aki cuccosan szereti, kenje jó vasagon, mindent elfedve a tejföllel.

11. Mehet a sütőbe, ha azonnal kell, akkor körülbelül háromnegyed-egy óra alatt sül össze. Ha viszont van idejük, csodát tesz vele, ha két menetben sütik. Elsőre csak félig, aztán hűljön ki, a második sütés előtt mehet rá még egy réteg tejföl, mert az elsőt beissza, aztán irány a sütő, és készre sütni!

4007590_770515be8e28276c7a9a3fe3ffaabe7d_wm.jpg
 

LV
0
 

buvesz

Member
Utoljára online
2010.07.29.
21
0
1
Re:Rakott krumpli: kétszer s??tve a legjobb

Ilyet is csináltam már, és tényleg egyszerű elkészí­teni.
 

Kedvezményes Data.hu prémium előfizetés itt! Tölts villámgyorsan, korlátok nélkül!